Vajaat kaksi kolmesta suomalaisesta ajattelee tavallisten venäläisten olevan osasyyllisiä Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa, koska nämä eivät ole nousseet vastarintaan. Asia ilmenee Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan arvo- ja asennetutkimuksesta.
Vastaajista 62 prosenttia oli joko täysin tai jokseenkin samaa mieltä tavallisten venäläisten osasyyllisyydestä. Hieman yli viidennes suomalaisista katsoo, ettei tavallisilta venäläisiltä voi edellyttää vastarintaan asettumista.
Tutkimuksen mukaan reilusti yli puolet suomalaisista pitää välttämättömänä ja lisäksi yli neljäsosa tarpeellisena, että Venäjä häviää sodan ja joutuu vetäytymään Ukrainasta sitten, kun pysyvä tulitauko tai rauhansopimus syntyy. Noin puolet katsoo myös vallanvaihdon olevan Venäjällä tuolloin välttämätön, ja tarpeellisena sitä pitää runsas neljännes.
Lue myös: Asiantuntija: Venäjä sai Suomelta aivan muuta kuin odotti
Useampi kuin neljä viidestä ajattelee, että Ukrainan on välttämätöntä tai tarpeellista saada takaisin Venäjän viime vuoden hyökkäyksen jälkeen valtaamat alueet. Hieman pienempi osuus pitää välttämättömänä tai tarpeellisena kaikkien Venäjän valtaamien alueiden, myös Krimin niemimaan, palautumista Ukrainalle.
Synkkiä mielikuvia Venäjästä
Tulosanalyysin kirjoittanut Evan tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto sanoo tiedotteessa, että suomalaiset seisovat hyvin yhtenäisinä Ukrainan takana. Hänen mukaansa sotarikollisten saaminen tuomiolle näyttää olevan suomalaisille tärkeämpää kuin Venäjän vakaus.
Kyselyssä alle kymmenesosa pitää välttämättömänä, ettei Venäjä ajaudu kaaokseen. Tarpeellisena tätä pitäviä on enemmän, yli kolmannes.
Mielikuvat Venäjästä vaikuttavat tutkimuksen perusteella synkiltä. Yli 90 prosenttia suomalaisista pitää Venäjää epävakaana ja arvaamattomana sekä keskusjohtoisena diktatuurina ja lähes 90 prosenttia laajentumishaluisena suurvaltana. Merkittävänä sotilaallisena uhkana sen näkee useampi kuin neljä viidestä.
Tutkimustulokset perustuvat yli 2 000 ihmisen syyskuun loppupuolella antamiin vastauksiin. Virhemarginaali koko väestön tasolla on 2–3 prosenttiyksikköä suuntaansa.
Aineisto on kerätty Taloustutkimuksen internetpaneelissa.