Tuoreen tutkimuksen mukaan vegaaninen ruokavalio voi vaikuttaa haitallisesti lapsen kasvuun ja luuntiheyteen, mutta samalla suotuisasti sydänterveyteen ja kehonkoostumukseen. Suositeltujen vitamiinilisien käyttö osana monipuolista kasvisruokavaliota vähentää mahdollisia haittoja.
Yhä useammassa perheessä ei syödä lihaa tai muita eläinperäisiä tuotteita ympäristö-, eläinoikeus- ja terveyssyistä. Mutta miten nykyaikainen kasvipohjainen ruokavalio vaikuttaa kasvaviin lapsiin?
Puolalaisen Children's Memorial Health Institute -opetussairaalan sekä brittiläisen UCL Great Ormond Street Institute of Child Health -tutkimuslaitoksen tutkijat havaitsivat, että vegaaniruokavaliossa on tiettyjä riskejä, joita voi vähentää D- ja B12-vitamiinilisiä käyttämällä.
Lue myös: Maailman väkiluvun hurjaan kasvuun vastataan kansainvälisellä "planetaarisella ruokavaliomallilla" – näin uudet ravitsemussuositukset aiotaan ottaa käyttöön Suomessa
Vegaaniruokavalion hyödyt ja haitat lapselle
Tutkimukseen osallistui 187 tervettä 5–10-vuotiasta puolalaislasta. Lapsista 63 oli kasvissyöjiä, 52 vegaaneja ja 72 sekasyöjiä. Tutkijat vertasivat vegaani- ja vegetaristilasten terveyttä sekasyöjiin.
Tutkijat huomasivat, että vegaanista ruokavaliota noudattavat lapset olivat keskimäärin 3 senttimetriä lyhyempiä kuin sekaruokaa syövät lapset. Lisäksi vegaaneilla oli 4–6 prosenttia alhaisempi luun mineraalipitoisuus ja heillä oli kolme kertaa todennäköisemmin B12-vitamiinin puutetta kuin sekasyöjillä.
Tutkijat selittävät havaittuja eroja vegaanilasten vähäisemmällä proteiinin, kalsiumin sekä D- ja B12-vitamiinien saannilla.
Juttu jatkuu kuvan alla.
Samaan aikaan vegaanisesti syövillä lapsilla oli kuitenkin 25 prosenttia matalammat LDL-kolesterolitasot ja pienempi kehon rasvapitoisuus kuin sekasyöjillä. Tämän tutkijat uskovat johtuvan siitä, että vegaanilasten ruokavalio sisälsi vain vähän pitkälle prosessoituja ainesosia.
Vegatistista eli lihatonta ja kalatonta ruokavaliota noudattavat lapset kärsivät vegaaneja vähemmän selkeistä ravintoaineiden puutostiloista, mutta sydänterveydestä kertova riskiprofiili oli heillä epäedullisempi. Tutkijat huomasivat vegetaristien syövän melko paljon pitkälle prosessoitua ruokaa, joka sisälsi vähemmän kuituja ja enemmän sokeria.
Tutkimus ilmestyi American Journal of Clinical Nutrition -tiedelehdessä.
Lue myös: Kumpi on oikeasti terveellisempää, lihaisa makkara vai prosessoitu kasvisruoka? Suomalaiset asiantuntijat vastaavat
Monipuolinen vegaaniruokavalio sopii lapsille
Tutkijat huomauttavat, että kasvipohjaisen ruokavalion noudattaminen ei yksinään olekaan terveystakuu vaan huomiota tulee joka tapauksessa kiinnittää ravinnon laatuun.
Löydökset alleviivaavat myös B12- ja D-vitamiinilisien tarvetta kasvisruokavalioissa. Luuston vahvistaminen lapsuudessa pienentää osteoporoosin ja murtumien riskiä myöhemmin elämässä.
Helsingin yliopiston tutkijat havaitsivat tammikuussa ilmestyneessä tutkimuksessaan, että myös Suomessa vegaanilapsilla on sekaruokaa syöviä lapsia alhaisemmat D-vitamiinitasot. Myös A-vitamiinitasoja kuvaavat merkkiaineet olivat vegaanilapsilla alentuneet.
Lue myös: Järjestöltä voimakasta kritiikkiä uutisoituja tutkimustuloksia vastaan: Vegaanilasten ravitsemus oli kunnossa
Huolellisesti suunniteltu ja monipuolinen vegaaniruokavalio sopii lapsille ja nuorille, linjaa yliopistosairaanhoitopiirien tuottama Terveyskylä-verkkopalvelu. Ruokavaliossa tulisi olla maitoa korvaava ravitseva ruokajuoma, minkä lisäksi ravitsemusta täydennetään D- ja B12-vitamiinilisillä.
Kasvispohjaisissa valmisruoissa on monesti paljon suolaa lihaa sisältävien einesten tapaan. Suolan määrää pystyy parhaiten säätelemään valmistamalla ruoan itse.
Lue myös: Älä sorru terveyskuplaan! Neljä pakkausmerkintää, jotka johtavat helposti harhaan – eivät kerro tuotteesta mitään
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Vegaaniruoka ei automaattisesti tarkoita terveellistä. Katso videolta, millaisia herkkuja Helsingissä sijaitseva vegaaninen mättöravintola tarjoaa.
1:21
Lähteet: UCL, American Journal of Clinical Nutrition, Daily Mail, Terveyskylä