Tutkimus paljastaa: Tästä syystä äidit kantavat lastaan sylissään aina vasemmalla puolella

äiti ja lapsi syli
Lapsen pitäminen vasemmalla puolella ei ilmaannu äitiyden myötä, vaan sama ilmiö havaittiin jo pikkulapsilla. Shutterstock
Julkaistu 11.01.2017 12:06

MTV LIFESTYLE

Kummalla puolella kehoa sinä kannattelet lastasi? Vasemmalla, eikö totta? Tiede todistaa, että useimmat vanhemmat toimivat näin, ja sille on olemassa kiehtova selitys.

Lasten kantaminen on asia, joka on saanut tutkijat raapimaan päätään jo pidemmän aikaa.

Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että 70–85 prosenttia naisista ja tytöistä näyttäisi pitelevän vauvoja ja nukkeja juuri kehonsa vasemmalla puolella. Tämä tapa ei siis ilmaannu ainoastaan äitiyden myötä, sillä sama havaittiin jo esikouluikäisillä lapsilla. Miehillä näin ei ole, vaan he kantavat lapsia kummalla puolella sattuu. Mutta miksi näin on? 

Auttaa luomaan siteen äidin ja vauvan välille

Vuosien ajan tutkijat ovat selittäneet tätä naisten tapaa niin sydämen sykkeellä kuin sosiaalis-psykologisilla tekijöilläkin. Tuore, Nature Ecology and Evolution -julkaisussa esitelty tutkimus on kuitenkin tullut siihen tulokseen, että syy tähän tapaan voi sittenkin löytyä aivoista.

COLOURBOX17177672

Lapsen kantaminen aina samalla puolella voi aiheuttaa äidille selkäongelmia.

Tutkijat selittävät tapaa aivolohkojen toiminnalla; fyysinen kosketus vasemmalla puolella kehoa saa oikeanpuoleisen aivolohkon aktivoitumaan. Oikeanpuoleinen aivolohko vastaa kielen ja emotionaalisten signaalien hallinnasta auttaen äitiä luomaan ainutlaatuisen siteen lapseensa. Lapsen pitäminen juuri vasemmalla puolella auttaa äitiä myös tulkitsemaan paremman lasten fyysisiä ja psyykkisiä vihjeitä.

Ihmiset eivät suinkaan ole ainoita eläimiä tällä planeetalla, jotka toimivat juuri tällä tapaa. Myös monien muiden nisäkkäiden, kuten porojen ja valaiden, on tutkittu pitävän poikasensa mieluiten juuri vasemmalla puolella. Myös poikasten on todettu hakeutuvat automaattisesti aina emonsa vasemmalle puolelle.

Lähde: Kidspot

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Lapset