Suomalaisen naisen todennäköisyys saada poikkeava kohdunkaulasyövän seulontatulos vähintään kerran elämänsä aikana on melko suuri.
Vain pieni osa solumuutoksista kehittyy syöväksi, kertoo tuore tutkimustulos. Vuosittain seulontojen ansiosta vältetään kuitenkin yli 250 syöpäkuolemaa.
Tulosten mukaan vähintään lievän, seurantasuositukseen johtavan tuloksen todennäköisyys seulontaohjelmassa oli noin 34 prosenttia.
Lue myös: Turvallisena pidetyistä silikoneista paljastui yhteys harvinaiseen syöpään – rintaimplantteja asennettu Suomessakin tuhansille naisille
Kuitenkin syövän esiasteen todennäköisyys on vain noin kymmenesosa tästä.
– Lieviä kohdunkaulan solumuutoksia havaitaan paljon suhteessa vakavampiin löydöksiin. Jo lievä poikkeava seulontatulos voi aiheuttaa ylimääräisiä kustannuksia, mutta myös paljon turhaa huolta tutkimukseen osallistuneelle naiselle, toteaa Suomen Syöpärekisterin tutkija Maiju Pankakoski.
Esiintyvyys vaihteli alueittain
Tutkimuksen mukaan lievien poikkeavien tulosten esiintyvyys vaihteli myös alueittain. Helsinkiä tarkasteltiin tutkimuksessa erikseen, sillä siellä seulontaan kutsutaan myös 25- ja 65-vuotiaat.
Helsingissä lievän tuloksen elämänaikainen todennäköisyys oli jopa 53 prosenttia. Suuri prosenttiosuus selittyy suurelta osin 25-vuotiaiden seulonnalla.
Nuorilla esiintyy paljon lieviä solumuutoksia, jotka useimmiten parantuvat itsekseen muutamassa vuodessa.
Myös Tampereen sekä Kuopion todennäköisyydet olivat keskiarvoa korkeampia, kun taas Turussa ja Oulussa todennäköisyys oli keskimääräistä alhaisempia.
Lue lisää: Vauvalle kymmenkertaisen määrän syöpälääkettä määränneet lääkärit valittivat tuomiostaan
Erojen syyt ovat luultavasti testimenetelmissä sekä riskitekijöiden erilaisessa esiintyvyydessä.
Kohdunkaulasyövän organisoidun seulonnan ansiosta syöpäkuolleisuus on laskenut jopa 80 prosenttia.
Tarkastelut tehtiin seulontaikäisille, 30–60-vuotiaille naisille, jotka osallistuivat seulontaan vuosina 2000–2016.