Sukupuolten välinen palkkaero on Suomessa edelleen merkittävä, osoittaa sosiaali- ja terveysministeriön Tilastokeskukselta tilaama tutkimus. Palkkaero on kuitenkin hieman kaventunut erityisesti julkisella sektorilla.
Ammatit ovat voimakkaasti jakautuneet sukupuolen mukaan niin kunta-alalla, valtiolla kuin yksityisellä sektorilla. Tämä on yhteydessä palkkaeroon, muttei selitä sitä kokonaan.
Miehet ansaitsevat kaikilla sektoreilla keskimäärin enemmän kuin naiset. Naisilla on usein hoitoalan koulutus, miehillä puolestaan tekniikan alan.
Naisten koulutustason kasvaminen ja siirtyminen korkeamman taitotason ammatteihin miehiä enemmän eivät näy samassa suhteessa palkkaeron kaventumisena.
Tutkimuksen aineisto on vuosilta 2013–2020, ja se kattaa kunta-alan ja valtion palvelussuhteet sekä valtaosan yksityisen sektorin työsuhteista.
Naiset siirtyivät hyväpalkkaisiin töihin
Kokonaisuudessaan palkkaero jatkoi kaventumistaan vuosina 2013–2020. Kunta-alalla ja valtiolla sukupuolten välinen palkkaero kaventui tutkimusjakson aikana vajaalla kahdella prosenttiyksiköllä. Tämä johtuu pääasiassa naisten siirtymisestä paremmin palkattuihin tehtäviin.
Myös yksityisellä sektorilla ammattirakenne muuttui ja palkkaero kaventui samansuuntaisesti kuin julkisella sektorilla, mutta kääntyi jälleen kasvuun koronapandemian alkuvaiheessa.
Tämän vuoksi lopputulema oli se, että palkkaero yksityisellä sektorilla kasvoi hieman. Yksityisellä sektorilla miehiä on suhteellisesti naisia enemmän johtotehtävissä, joissa palkkaero on noin 24 prosenttia.
Tutkimus osoittaa, että naisvaltaisilla aloilla palkat ovat selvästi miesvaltaisia aloja heikompia. Näin on esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluissa.