Työssäkäyvien äitien tyttäret menestyvät paremmin työelämässä ja pojat tekevät enemmän kotitöitä kuin kotiäitien lapset.
Burn-out on valitettavan tuttu termi, mutta mitä tarkoittaa bored-out? Selvitä katsomalla yllä oleva video!
Work, Employment and Society -lehdessä julkaistu tutkimus on yksi niistä, jotka kannustavat äitejä töihin. Tutkijat tarkastelivat yli 100 000 miehen ja naisen perheestä sekä työurasta kerättyjä tietoja. Tutkittavia oli 29 eri maasta.
Tiedoista kävi ilmi, että äidin työssäkäynti vaikutti siihen, millainen elämä jälkeläisiä odotti. Vaikutus ei kuitenkaan ollut missään mielessä kielteinen.
– Monet olettavat, että naisten työssäkäynti on haitallista heidän perheilleen. Siinä on paljon syyllisyyttä äideille kannettavaksi, vaikka väite ei perustu käytännössä mihinkään tutkimustietoon, sanoo tutkimusta johtanut Kathleen McGinn.
Tytöt menestyvät työelämässä, pojat auttavat kotitöissä
McGinnin tuoreimmassa tutkimuksessaan selvisi, että työssäkäyvä äiti vaikutti erityisesti tämän tyttäriin. Tutkijat huomasivat, että ne työssäkäyvien äitien tyttäret päätyivät todennäköisemmin itsekin työelämään, tekivät enemmän työtunteja, pääsivät töissä todennäköisemmin johtotehtäviin ja saivat parempaa palkkaa kuin kotiäitien tyttäret.
Äitien työssäkäynti vaikutti myös poikiin. Työssäkäyvien äitien poikalapset viettivät jopa kaksi kertaa enemmän aikaan kotitöiden parissa kuin kotiäitien pojat.
Tutkijoiden mukaan ilmiön taustalla on sosiaalisten normien ja käytösmallien oppiminen. Lapset imevät vaikutteita aikuisista ympärillään. Lapsen näkemykset sukupuolirooleista monipuolistuvat, kun he kasvavat työssäkäyvän äidin kanssa.
Kotiäitiydestä ei pidä tuntea syyllisyyttä
Ei pidä kuitenkaan ajatella, että kotiäitiys pilaisi kenenkään lapsuutta.
McGinn muistuttaa, ettei ole yhtä ainutta oikeaa tapaa kasvattaa lastaan. Syyllisyyttä työssäkäyvien äitien ei siis pidä missään nimessä kokea.
Lähde: Time, Harvard Business School
***
25:18