Tuttu lääke säännöllisesti otettuna voi vähentää syöpäkuolemia – pitkäaikaisen kuurin aloittamista tulee kuitenkin punnita tarkkaan

1:44img
Suolistosyöpien ilmaantuvuus on nousussa. Katso videolta, millaisia ovat suolistosyövän oireet.
Julkaistu 02.01.2020 10:03

UUTISPALVELU DUODECIM - MTV LIFESTYLE

Aspiriini ja muut asetyylisalisyylihappolääkkeet voivat säännöllisesti käytettynä pienentää yli 65-vuotiaiden riskiä menehtyä syöpään. Yhteys koskee varsinkin suolistosyöpiä, mutta myös muita syöpätyyppejä, tuoreen tutkimuksen tulokset osoittavat.

Yli 146 000 keskimäärin 66-vuotiaan 13-vuotiset seurantatiedot viittaavat suojavaikutuksen kehittyvän, kun asetyylisalisyylihappoa käytetään vähintään kolmesti viikossa. Tällöin riski menehtyä syöpään seurannan aikana oli 15–30 prosenttia pienempi kuin osallistujilla, jotka eivät käyttäneet lääkkeitä. Myös kokonaiskuolleisuus oli säännöllisillä käyttäjillä alhaisempi seurannan aikana.

Yhteys koski kaikkia syöpiä, mutta erityisesti paksu- ja peräsuolen syöpiä sekä maha-suolikanavan syöpiä. Asetyylisalisyylihapon on aiemmissa tutkimuksissa havaittu myös ehkäisevän kyseisten syöpien syntyä.

Aspiriini vähentää tulehdusta mutta voi aiheuttaa vatsavaivoja

Tutkijat eivät tiedä, mistä mahdollinen suojavaikutus johtuu, mutta asetyylisalisyylihappo voi muun muassa vähentää tulehdusta, mikä voi selittää ilmiön.

Mahdollisten syöpähyötyjen lisäksi pitkäaikainen asetyylisalisyylihappokuuri voi kuitenkin aiheuttaa myös vatsahaavoja ja muita suolistovaivoja. Tämän vuoksi sen aloittamista pitää punnita tarkoin, jotta siitä olisi enemmän hyötyä kuin haittaa.

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.

Syöpään sairastuu vuosittain noin 30 000 suomalaista. Naisten yleisimmät syövät ovat järjestyksessä rintasyöpä, suolistosyöpä ja keuhkosyöpä. Miehillä yleisimmät ovat eturauhas-, keuhko- ja suolistosyöpä.

Lue myös: Suosittu tulehduskipulääke yhdistettiin vakaviin verenvuotoihin – hyödyt ja haitat punnittava tarkkaan

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Copyright Duodecim 2020. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Tuoreimmat aiheesta

Lääkkeet