Mikä yhdistää formulakuski Kimi Räikköstä, kokoomuspoliitikko Arto Satosta ja kohujuristi Heikki Lampelaa? Ainakin se, että kaikkien kolmen kuvat koristavat Facebookin valeprofiileja luoneiden huijareiden sivuja. Ja se, että heidät on näistä bongannut eläkeläisnainen, joka harrastaa nettihuijareiden paljastamista.
Helsinkiläinen Tuula Visa on käräyttänyt jo neljä vuotta kestäneessä huijarijahdissa 6 500 Facebookissa toimivaa auervaaraa.
74-vuotias eläkeläinen aloittaa huijareiden metsästyksen heti aamusta avaamalla tietokoneen aamukahvia juodessaan.
– Mieshuijareiden tähtäimessä ovat erityisesti vanhemmat, leskeksi jääneet varakkaat eläkeläiset. Kun komea ja rikas ulkomaalainen upseeri tunnustaa rakkautensa vähäpuheisiin suomalaisiin tottuneille naisille, ei ole ihme, että joku saattaa mennä halpaan, Tuula Visa kertoo MTV Uutisille kotonaan tietokoneen ääressä.
Tuulan harrastuksesta ovat kertoneet aiemmin myös Iltalehti ja Ilta-Sanomat.
Kaveripyyntöjä harkittava tarkkaan
Ihmisiä huijataan valeprofiileilla, joissa käytetään netistä kaapattuja täysin viattomien ihmisten kuvia.
Viimeisin Tuula Visan löytämä suomalaisesta tehty valeprofiili on pari päivää sitten vastaan tullut kokoomuspoliitikko Arto Satosen kuvalla varustettu profiili. Viran mukaan profiilin henkilön nimi viittaa Malesiaan tai Indonesiaan.
Tuula Visa varoittaa, että kaapattuja kuvia ei saa netistä koskaan pois. Siksi tuntemattomien hyväksymistä kaveriksi kannattaakin harkita tarkkaan.
– Ne kuvat pysyvät bittiavaruudessa iänkaikkisesti. Kun rikolliset ovat kerran ne kaapanneet, niitä ei saada koskaan pois.
– Älkää ottako tuntemattomia ulkomaalaisia kavereiksi. Me joudumme itse suureen vaaraan, kun meidän kuvamme kaapataan. Facebookissa on sellaisia naisia, joilla on 5 000 kaveria. Kun käyn ne läpi, löydän 850 huijaria.
Ja ihmisiä on helppo huijata esiintymallä kaverin kaverina.
– Sitten, kun nämä rikolliset saavat yhden houkuteltua kaveriksi, he hakevat taas näiden kavereista uusia ja uusia kavereita. Näin se ketju pyörii.
Armeijan komeat herrat
Erityisen suosittuja valeprofiilihahmoja ovat Tuula Visan mukaan Yhdysvaltain armeijan komeat herrat. Eräänkin sotilaan kuva on ilmestynyt Tuulan sivuille jo yli 400 kertaa eri profiileissa.
– Myös ne henkilöt ovat uhreja, joiden kuvilla ja nimillä siellä ollaan, Tuula muistuttaa.
Tuula Visalla on valeprofiileista ja niiden arkoituksesta varma kokemukseen perustuva mielipide.
Miten toimit, kun törmäät tuttuun kuvaa valeprofiilissa?
– Teen ilmiannon Facebookissa, ja yleensä ne poistetaan nopeasti. Mutta ei aina. Esimerkiksi yhdestä Kimi Räikkösen kuvan väärästä käytöstä olen tehnyt ilmiannon ehkä 50 kertaa, mutta en ole sitä saanut pois. Tällä Kimi Räikkösen kuvalla yhteyttä ottavat ovat pääasiassa Filippiineiltä ja Indonesiasta.
Kuka näiden valeprofiilien takana oikeasti on?
– Rikollisliigat.
Mitä he haluavat näiltä suomalaisilta miehiltä tai naisilta, jotka ovat hyväksyneet ystävikseen vastakkaisen sukupuolen edustajia?
– Rahaa.
0:32
Ihmetys heräsi varhain
Tuula Visa on mukana kahdeksassa kansainvälisessä Facebook-huijareita jahtaavassa ryhmässä. Yhteensä hän kertoo narauttaneensa 6500 huijaria. Kaikki alkoi sattumalta, hän kertoo.
Mutta miten sinusta tuli huijareiden metsästäjä?
– Se alkoi niin, että olin juuri saanut ensimmäisen tietokoneen. Ensimmäinen vuosi oli hyvin rauhallinen, Facebook-kavereina oli vain ystäviä ja sukulaisia. Mutta sitten niitä alkoi ilmestyä ja ilmestyä ja minä vanha akka ihmettelin ja katselin, että eikös tuo ukko ollut juuri toisella nimellä, mutta kuva on sama. Ja se alkoi minua kiinnostamaan.
– Ja sitten kun tuli ensimmäinen rahanpyyntö tajusin, että tämä Facebookhan on rikollisten hallussa, nainen sanoo.
Vaikka Tuula Visa esiintyy lukuisilla sivustoilla harrastuksensa takia, ei häntä itseään ole huijattu. Yritetty kyllä on.
– Minua ei ole huijattu, eikä kukaan pysty huijaamaan, mutta on yritetty 300 kertaa. Ja niistä 300 kerrasta rahaa on pyydetty 200 kertaa.
Keitä on oikeasti näiden kuvankauniiden, seksikkäiden naisten tai komeiden ulkomaisten majurien profiilien takana?
– Nigerialaiset, senegalilaiset, gambialaiset, ghanalaiset, singaporelaiset, malesialaiset ja indonesialaiset rikollisliigat. Mutta eniten valeprofiileja tehdään Afrikassa, siellä koulutetaan ihmisiä huijaamaan ja tekemään näitä valeprofiileja.
Tuula itse ei käytä valeprofiileja.
– Sen kyllä tunnustan tehneeni, että kun joku rupeaa kyselemään ammateista, kun kuvioon kuuluu, että kysytään millä tavalla asutaan ja mitä tehdään työksi, en paljasta, että olen vanha eläkeläinen höppänä. Minä esiinnyn välillä lääkärinä, välillä milloin minäkin ammattina. Että kyllä minäkin osaan, Tuula nauraa.
Rahapuheet paljastavat huijarin
Rahaan on yritetty huijata pari sataa kertaa. Erään kerran asialla oli Tuulaa lähestyi "kabulilainen" mies, joka suorastaan hermostui, kun sitä ei suomalaiselta herunut.
– Ensimmäinen reaktio, kun sanoin, että en maksa mitään, häneltä oli, että miksi sinä sitten kirjoitit kanssani neljä viikkoa? Tämä onkin kaikkein paras keino karkottaa huijarit, Tuula Visa paljastaa.
– 50-60 ukkelille olen sanonut heti, kun he ovat pyytäneet Facebook-kavereiksi, että minulla on kolme aihetta, joista en keskustele verkossa ollenkaan: Taloudellinen tilanteeni, rahani ja perheeni. Ja kaikki kysyvät: "Et keskustele rahasta?" Ja he ovat häipyneet. Näin kevyesti heistä on päästy eroon, Tuula Visa neuvoo.
Välillä huijarienmatsästäjää on myös uhkailtu valeprofiilin avulla.
– Viime kesäkuussa minuun otti yhteyttä charmantti harmaatukkainen herra ja sanoi hyvin tiukkaan sävyyn, että hän on Interpolin poliisi. Ja että hän kehottaa, ettet tutki etkä paljastele näitä huijareita, koska se kuuluu heille, Interpolin poliiseille eikä sinulle.
– Tein välittömästi ilmiannon ja Facebook poisti profiilin heti.
Timanttisormus houkuttimena
Eräs mies lähetti Tuulalle kuvan muhkeasta timanttisormuksesta, jonka hän tulisi saamaan ja puhui naimisiin menosta. Tuulan mukaan kyseessä on tyypillinen huijaus.
– Kahden päivän päästä hän pyysi 20 000 euroa lainaksi, kun tavarat ovat jääneet Lontooseen satamaan, kun hän ei saa niitä lunastettua.
Kun Tuula Visalta itseltään on yritetty huijata rahaa pari sataa kertaa, mahtuu mukaan hyvinkin värikkäitä tarinoita, muun muassa "filippiiniläiskapteenin" tapaus.
– Yksikin herra oli laivan muka laivan kapteenina Filippiineillä ja merirosvot olivat lähestyneet laivaa. Hän sanoi minulle Facebookissa olevansa laivan kapteeni ja vastuussa rahtitavarasta ja ihmisistä.
– Hän kirjoitti minulle menevänsä saaren rantaan ja halusi, että lähetän hänelle sähköpostiosoitteen ja puhelinnumeron. Hänen oli määrä lähettää minulle kuriirilla 6,9 kiloa kultaa ja 1,1 miljoonaa euroa. Kun varmistin, ettei minulle koidu kustannuksia, hän vakuutti että ei.
Muutaman viikon päästä kapteeni otti kuitenkin yhteyttä uudelleen ja kyseli yhteystietojen lähettämisestä.
– Kysyin, että vieläkö olet siellä saarella merirosvoja paossa. Sen jälkeen hänestä ei enää kuulunut, Tuula Visa nauraa.
Mikä saa tervejärkiset naiset ja miehet menemään tähän lankaan? Eikö se ole liian hyvää ollakseen totta?
– Sitä olen ihmetellyt. Niin uskomattomia tarinoita on, että niiden pitäisi lennokkuudessaan herättää epäilyksiä. Mutta ei.
2:30