Puurakentaminen julkisella sektorilla on nousussa, ja massiivipuun käyttö yleistyy vauhdilla varsinkin opetus- ja varhaiskasvatuksen rakennuksissa. Tuusulan Hyrylässä rakennetaan parhaillaan massiivipuista päiväkotia, josta tulee Suomen suurin päiväkoti kuutioissa mitattuna.
Suojahupun alla piilossa katseilta pystytetään seiniä kohtaan, jossa vuoden päästä on liki käyttövalmis keittiö. Päiväkoti Martta Wendelin on ensimmäinen Tuusulaan rakennettava suurpäiväkoti. Rakennusmateriaaliksi valikoitui julkisissa rakennuksissa nyt nosteessa oleva massiivipuu, jota kuluu 1700 kuutiota.
Kaksikerroksinen rakennus tulee olemaan kattoa myöten CLT-levyä, eli ristiin liimattua massiivipuuta. Materiaali muistuttaa paksua vaneria, ja se tuodaan rakennustyömaalle valmiiksi oikean kokoisina levyinä. Oviaukotkin on valmiiksi sahattu, mikä tekee pystyttämisestä nopeaa.
– Se on helppoa. Pistetään elementti pystyyn, ulkoseiniin ei tule mitään erillisiä villoja. Ulkoapäin tehdään ulkopuolen verhous ja sisäpuolelle vedetään pintakäsittely, kun seinä on muuten valmis, kertoo urakoitsijana toimivan Arkta Rakennuskultti Oy:n työmaavastaava Juha Nikkanen.
Valmistuvan päiväkodin johtajan mielestä materiaali tuntuu hyvältä nimenoman päiväkodin tarpeisiin.
– Se on akustiikalle hyvä, ja luontaisena materiaalina toivoisin, että se on sellainen pehmeä ja lämmin lapsille, sanoo päiväkodin johtaja Piia Malkki. Hänen johtamansa päiväkodin pihamailla ja käytävillä tulee temmeltämään 210 lasta 30:n aikuisen ohjauksessa.
Päiväkodille aiotaan hakea Joutsenmerkkiä. Värimaailmaan haetaan sävyjä kuvittajana ja taidemaalarina tunnetun Martta Wendelinin töistä.
”Kaikki tavara on myyty, tavaran saatavuus ongelma”
Massiivipuulevystä on tullut vain muutamassa vuodessa trendikäs materiaali yksityiskotien rakennushankkeissa. Nyt massiivipuu tulee rytinällä myös julkisiin rakennushankkeisiin. Etelä-Suomessa massiivipuuelementeistä rakennetaan parhaillaan myös Hopealaakson päiväkotia Helsingin Kruunuvuoressa ja Pakilanpuiston koulua Helsingin Pakilassa.
– Kaikilla CLT-valmistajilla on kaikki tavara myyty, mikä vaan voidaan myydä. Tavaran saatavuus alkaa olla ongelma ja hinnat nousevat. Amerikan markkinat vetävät tällä hetkellä sen verran, että Euroopasta loppuu tavara, tilannetta kuvailee Juha Nikkanen.
Tosin päiväkodin työmaalla Nikkanen vakuuttaa, että rakennuksen puumateriaali saadaan ajallaan. Tuusulaan se tuodaan Stora Enson välityksellä Ruotsin metsistä.
– CLT:n pieni hiilijalanjälki on syy sille, että massiivipuuta suositaan rakentamisessa, Nikkanen perustelee trendiä.
Rakentaminen aiheuttaa noin 40 prosenttia maailman päästöistä, joten puun hiilidioksidia sitova ominaisuus voi osoittautua tärkeäksi palaseksi ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa.
Suomen tavoite: yli puolet uusista päiväkodeista puurakenteisia
Suosiota vauhdittaa myös ympäristöministeriön viime vuonna julkistamat kansalliset tavoitteet, jotka koskevat puurakentamista julkisella sektorilla.
Tavoitteena on, että vuonna 2022 kaikista uusista julkisista rakennuksista 31 prosenttia olisi puurakenteisia ja vuonna 2025 puurakenteisia olisi 45 prosenttia. Pyrkimys lisätä puurakentamista tyypillisesti sisäilmaongelmien riivaamissa päiväkodeissa ja kouluissa näkyy myös tavoitteissa: Vuonna 2022 uusista opetusrakennuksista 55 prosenttia halutaan rakentaa puusta, ja vuonna 2025 jo 65 prosenttia.
Tuusulassakaan ei ryhdytty korjaamaan vanhaa, vaan rakennetaan reippaasti uutta. Lähivuosina viisi pienempää
– Meillä on viisi sellaista peruskorjauksen tarpeessa olevaa päiväkotia, jotka tullaan lakkauttamaan ja kaksi uutta isompaa yksikköä tulee tilalle, kertoo Piia Malkki.
Toinen Tuusulaan valmistuva päiväkoti rakennetaan Kirkonkylän kampukselle, mutta sen materiaali ei ole puuta, ja rakentamisen on määrä alkaa vasta myöhemmin.
Tarulinnanpolkua pitkin päiväkotiin
Osa vanhemmista on esittänyt huolensa siitä, miten varhaiskasvatuksen laatu varmistetaan suuressa rakennuksessa, jossa saman katon alla toimii kymmenen eri ryhmää. Malkki vakuuttaa, että ryhmäkoot pysyvät yhä pieninä. Yli 3-vuotiaiden ryhmissä lapsia on korkeintaan 21 ja alle 3-vuotiaiden ryhmissä yhteen ryhmään mahtuu 12 lasta.
– Ison yksikön etu on myös se, että sinne ei tule niin paljon vieraita sijaisia, koska voimme tehdä järjestelyitä talon sisällä, rakennushankkeessa alusta asti mukana ollut Malkki huomauttaa.
Lapset ovat päässeet esittämään omia toiveitaan uuden päiväkodin suhteen. Pihamaalle lapset haluaisivat keinuja, ja päiväkodille kulkevalle uudelle kevyen liikenteen väylälle sympaattista nimeä: Tarulinnanpolku. Päiväkodin johtajan mukaan lasten molemmat toiveet toteutuvat.
9:16
Juttua korjattu 21.4. klo 7:52: Korjattu 120 lasta 210:een lapseen.