"Työpöytäni on Berlusconin entisessä makuuhuoneessa" – Italian ex-pääministerin arvoasunto uudessa käytössä

LK 050524 Italian presidentti Sergio Mattarella avasi Italian ulkomaankirjeenvaihtajien yhdistyksen uuden toimipaikan Palazzo Graziolissa virallisesti 19. maaliskuuta.
Italian presidentti Sergio Mattarella avasi Italian ulkomaankirjeenvaihtajien yhdistyksen uuden toimipaikan Palazzo Graziolissa virallisesti 19. maaliskuuta. Esimerkiksi ravintolan toiminta ei ole kuitenkaan vielä alkanut, yhdistyksen väistyvä puheenjohtaja Esma Cakir kertoo.Str / Lehtikuva
Julkaistu 05.05.2024 15:23

MTV UUTISET – STT

Palazzo Grazioli toimi neljännesvuosisadan Berlusconin poliittisen valtakauden keskuksena, jossa Italian nelinkertainen pääministeri kestitsi ulkomaisia valtionpäämiehiä, piti puoluekokouksia ja kohuttuja yksityisjuhliaan.

Venäjän presidentti Vladimir Putin heittämässä palloa Dudu-koiralle. Kohuttujen bunga bunga -juhlien naiset vessassa ottamassa selfietä. Palazzo Grazioli, Italian entisen pääministerin Silvio Berlusconin Rooman-asunto on viime vuosikymmenien aikana nähnyt yhtä jos toista.

Nyt kattofreskojen, öljymaalausten ja kynttiläkruunujen keskeltä kuuluu näppäimistön naputus. Alle vuosi Berlusconin kuoleman jälkeen arvorakennus on muuttunut kirjeenvaihtajien päämajaksi, jossa valkoisia työpisteitä rajaavat viherkasvit.

Italian ulkomaankirjeenvaihtajien yhdistyksen jäseninä on yli 450 toimittajaa 55 maasta. Yhdistyksen väistyneen puheenjohtajan Esma Cakirin mukaan toimittajat päätyivät Berlusconin entiseen kotiin sattumalta, kun yhdistyksen edellinen toimitila päätettiin muuttaa luksushotelliksi. Cakir toimi vielä muuton aikaan yhdistyksen puheenjohtajana.

– Kun kiinteistönvälittäjä ensimmäisen kerran ehdotti meille tyhjillään ollutta Palazzo Graziolia, puhkesimme nauruun, turkkilaista DHA-uutistoimistoa edustava Cakir kertoo.

Reaktio johtui Berlusconin suhteesta ulkomaiseen lehdistöön. Tanskalaismedialle kirjeenvaihtajana toiminut Alfredo Tesio oli paikalla, kun Berlusconi kävi yhdistystä tapaamassa ensimmäisen ja viimeisen kerran vuonna 1993.

– Muistan, että lehdistötilaisuus oli hyvin kiihkeä. Jotkut kollegoistani syyttivät häntä korruptiosta ja siitä, että hän oli asettumassa ehdolle vain piilottaakseen taloudelliset ja oikeudelliset ongelmansa. Tuon tilaisuuden jälkeen Berlusconi kutsui kirjeenvaihtajien yhdistystä aina kommunistien pesäksi, Tesio kertoo.

LK 050524 Italian ulkomaankirjeenvaihtajien yhdistyksen väistyvä puheenjohtaja Esma Cakir ja espanjalaisen El Correon kirjeenvaihtaja Dario Menor keskustelevat päivän uutisista Palazzo Graziolin talvipuutarhassa.

Italian ulkomaankirjeenvaihtajien yhdistyksen väistyvä puheenjohtaja Esma Cakir ja espanjalaisen El Correon kirjeenvaihtaja Dario Menor keskustelevat päivän uutisista Palazzo Graziolin talvipuutarhassa.

Salaovi ja luodinkestävät ikkunat

Berlusconi vuokrasi Palazzo Graziolia Graziolin aatelisperheeltä 25 vuoden ajan vuoteen 2021 asti. Siitä tuli neljännesvuosisadaksi Berlusconin poliittisen valtakauden keskus, jossa Italian nelinkertainen pääministeri kestitsi ulkomaisia valtionpäämiehiä, piti puoluekokouksia ja kohuttuja yksityisjuhliaan.

Nyt tilojen vuokrasta vastaa Italian valtio. Kun toimittajat ensi kerran saapuivat tyhjänä olleeseen rakennukseen, löytyi vaatekaapista lappu, johon oli kirjattu entisen pääministerin puvun mitat, Cakir kertoo. Hänen oma työpisteensä sijaitsee Berlusconin entisessä makuuhuoneessa, jossa on luodinkestävät ikkunat.

Rakennuksen muihin erikoisuuksiin kuuluu kirjahyllyn takaa löytyvä salaovi, joka johtaa ulos. Tarinan mukaan rakennuksessa oli myös parisänky, jonka Putin lahjoitti ystävälleen Berlusconille.

– Voi olla, että se on urbaanilegenda. Berlusconin saamista lahjoista laaditulla listalla oli kuitenkin päiväpeitto, jossa oli kuva Berlusconista ja Putinista yhdessä, Cakir kertoo.

Berlusconin Italia huomion keskipisteessä

Kirjeenvaihtajat muistelevat Berlusconin aikakautta ajanjaksona, jolloin Italiaan kohdistui värikkään, skandaalista toiseen seilaavan pääministerinsä vuoksi suuri mediahuomio.

– Samaan aikaan tunnemme itsemme puoliksi italialaisiksi, joten se oli myös surullista, espanjalaisen El Correon kirjeenvaihtaja Dario Menor kertoo.

Kiinnostus Italian nykypolitiikkaan on paljon vaisumpaa. Cakirin mukaan maan nykyinen pääministeri Giorgia Meloni on suhtautunut kansainväliseen mediaan epäilevästi, mutta entistä hallituskumppaniaan suotuisammin.

– Uskon, että hän tulee pian pitämään meille lehdistötilaisuuden.

LK 050524 Palazzo Grazioli, Italian entisen pääministerin Silvio Berlusconin Rooman-asunto vuosikymmenien aikana nähnyt yhtä jos toista

Berlusconille oma postimerkki

Silvio Berlusconin kuolemasta tulee 12. kesäkuuta kuluneeksi tasan vuosi. Italian hallitus hyväksyi huhtikuun alkupuolella ehdotuksen juhlistaa vuosipäivää Berlusconille omistetulla postimerkillä.

– Postimerkki on sopiva tunnustus suurelle italialaiselle, joka palveli ja kunnioitti tasavaltaa kaikissa rooleissaan: yrittäjänä, urheilumiehenä, poliittisena johtajana ja valtiomiehenä, Italian senaatin varapuheenjohtaja ja Berlusconin Forza Italia -puolueen jäsen Licia Ronzulli sekä tämän puoluetoveri Paolo Emilio Russo sanoivat yhteisessä lehdistötiedotteessa.

Muita postimerkillä muistettavia merkkihenkilöitä ovat muun muassa sata vuotta sitten kuollut säveltäjä Giacomo Puccini ja radion keksijänä pidetty Guglielmo Marconi, joka on syntynyt 150 vuotta sitten.

Mafianvastainen järjestö vastustaa

Mafianvastainen kansalaisjärjestö WikiMafia kerää allekirjoituksia Italian presidentti Sergio Mattarellalle osoitettuun vetoomukseen, jossa tätä pyydetään olemaan hyväksymättä Berlusconin muistopostimerkkiä.

Vetoomustekstissä Italian entisen pääministerin myönnetään saavuttaneen menestystä niin yrittäjänä kuin poliitikkona. Samalla järjestö kuitenkin muistuttaa sekä Berlusconin veropetostuomiosta, tämän jäsenyydestä P2-vapaamuurariloosissa että yhteyksistä Cosa Nostra -rikollisjärjestöön Berlusconin mafiayhteyksistä tuomitun liittolaisen Marcello Dell'Utrin kautta.

– Nuorina opiskelijoina, jotka tekevät päivittäin työtä levittääkseen tietoisuutta mafiailmiöstä ja jotka taistelevat vapauttaakseen maamme mafiasta ja korruptiosta, pidämme epäjohdonmukaisena ja ei-opettavaisena julkaista postimerkkiä Silvio Berlusconin muistoksi, vetoomuksessa sanotaan.

Berlusconin perustama Forza Italia -puolue suuntaa kesäkuun europarlamenttivaaleihin logossaan Berlusconin nimi, Repubblica-lehti uutisoi. Demopolis-instituutin tuoreen kannatuskyselyn mukaan puolue saisi vaaleissa 8,7 prosentin äänisaaliin.

Tuoreimmat aiheesta

Silvio Berlusconi