Ufotutkija väittää Suomen armeijan tutkineen ufoja – Näin Ilmavoimat vastaa

Kuvassa tunnistettuja lentäviä esineitä: Ilmavoimien Horneteja.Kimmo Mäntylä/Lehtikuva
Julkaistu 02.11.2012 12:00(Päivitetty 02.11.2012 13:36)

Ufotutkija Tapani Koivula väittää, että Suomen Ilmavoimat ja Rajavartiosto ovat tutkineet ufoja jo vuosikymmenien ajan. Ilmavoimien tiedotuspäällikkö Joni Malkamäki vastaa väitteisiin.

– En tunne Tapani Koivulan kuvailemia yksittäisiä tapauksia tai niiden teknistä lähteistöä, Joni Malkamäki sanoo.

Yleisellä tasolla Malkamäki kertoo, että Ilmavoimiin tulee muutaman kerran vuodessa palautetta ja kysymyksiä erityyppisistä valoilmiöistä.

– Ilmavoimat ei salaa tietoja havainnoista. Vuosikymmenten saatossa ilmavalvonnan suorituskyky on sensori- ja valvontateknologian kehittymisen myötä parantunut dramaattisesti. Täten myös näiden "ilmiöiden" tunnistamiseen on käytettävissä useita keinoja.

Ilmakehän ilmiöitä

Malkamäki kertoo, että pääsääntöisesti havainnot liittyvät niin sanottuihin ilmakehän ilmiöihin, kuten meteoriitteihin tai avaruusromun palamiseen ilmakehässä.

Ilmavoimien omien koneiden käyttämistä soihduista on joskus tullut ilmoituksia outoina valoilmiöinä.

– Ilmatilaa valvovan ja alueellista koskemattomuutta turvaavan viranomaisen näkökulmasta tunnistamaton lentävä esine voi olla myös hetken aikaa vaikka tutkassa näkyvä lentokone, joka lentää ilman transponderia eli toisiotutkavastinta tai lentosuunnitelmaa.

– Tällainen kohde tunnistetaan tarvittaessa Ilmavoimien pääjohtokeskuksen valvontatoimenpiteillä. Päivystyksessä oleva kone voidaan lähettää tarkistamaan se.

Monille nopea selitys

Asiallisen yleisöpalautteen pohjalta Ilmavoimat voi tarkistaa havaintoalueen lentoliikenteen tiedot sekä oman kaluston liikkeet.

– Näin suljetaan pois Ilmavoimien lentotoiminnan osuus mahdolliseen "havaintoon", Malkamäki sanoo.

– Joskus esimerkiksi Hornetien ja Casa-koneiden käyttämistä omasuojaheitteistä eli soihduista on tullut ilmoituksia outoina valoilmiöinä.

Tarvittaessa Ilmavoimat ohjaa palautteen antajat ottamaan yhteyttä paikallisiin tähtitieteen harrastajiin ja yhdistyksiin.

– Heillä on käytössään erikoistekniikkaa, kuten taivasta laaja-alaisesti kuvaavia revontulikameroita. Sitä kautta monet havainnot ovat saaneet nopean selityksen, Malkamäki sanoo.

Rajavartiolaitoksella ei koettu tarpeelliseksi kommentoida Koivulan väitteitä.

Studio55.fi/Piia Simola

Ufotutkija: Suomen armeijan tutkinut ufoja

Ufotutkija: Tällaisia avaruusolentoja maapallolla liikkuu

Ufotutkija: Suomen armeija tutkinut ufoja jo vuosikymmeniä

Ufotutkija: Suomen metsissä asuu tonttuja ja peikkoja

Tuoreimmat aiheesta

Studio55