Uhanalainen kea-papukaija ei tuoreiden tutkimustulosten perusteella näyttäisi pitävän ihmisistä.
Uusiseelantilaistutkijoiden löytämät todisteet vihjaavat, että uhanalainen, Uudessa-Seelannissa asuva kea-papukaijalaji olisi siirtynyt suosimaan vuoristoseutua asuinympäristönä vältelläkseen ihmisiä. Aiemmin niiden kerrotaan asuneen usein myös samoilla seuduilla ihmisten kanssa. Tutkimustuloksista kertoo New York Post.
Tulokset saatiin uusiseelantilaisen Otagon yliopiston tekemässä tutkimuksessa, joka julkaistiin viime kuussa Molecular Ecology -lehdessä. Tutkijat vertailivat analyysissään kean geeniperimää sen sisarlaji kākā-papukaijan genomiin.
– Selvisi, että kea ei ole erikoistunut elämään vuoristossa, vaan että se enemminkin mukautui hyödyntämään sellaista avointa elinympäristöä, koska siellä ihmisten toiminta häiritsee sitä kaikkein vähiten, kerrottiin tiedotteessa.
Tutkijat uskovat, että kea pystyisi elämään samoilla seuduilla ihmisten kanssa, mutta laji suosii vuoristoseutua ja välttelee sellaista seutua, jota ihminen on kovasti muokannut. Tällä tarkoitetaan esimerkiksi maatalouden parissa hyödynnettäviä seutuja.
Lue myös: "Kiivi huudahti 'voi per*e' ja rupesi nauramaan" – Rosan papukaija juttelee, huutelee ja komentaa marsujakin tarvittaessa
Vasta alustavia havaintoja
Tutkimuksen tekoon osallistunut apulaisprosessi Michael Knapp huomauttaa The Guardian -lehden haastattelussa, että nämä tutkimustulokset eivät vielä riitä todistamaan teoriaa vedenpitäväksi. Ei siis vielä voida varmasti sanoa, millaista asuinaluetta kyseinen papukaijalaji suosii ja liittyykö se tosiaan linnun oletettuun ihmisinhoon.
– Fysiologisesta näkökulmasta ei ole esteitä sille, etteikö laji pystyisi selviytymään lähempänä merenpintaa. Se selviää niin merenpinnan tasolla kuin vuoristossakin.
Lue myös: Miksi gorillat hakkaavat rintaansa? Tutkijoilla uusi yllättävä selitys
Riittääkö kealle asuinympäristöä?
Asiantuntijoiden mukaan kea on uhanalainen. Niitä on maailmassa noin 3 000–7 000 yksilöä. Niitä elelee metsä- ja vuoristoseudulla Uuden-Seelannin Eteläsaarella.
Tutkijoita huolestuttaa se, että ilmastonmuutoksen myötä lajille jää vain muutamia elinympäristövaihtoehtoja, jos ne haluavat karttaa ihmisiä.
– Jos keat käyttävät alppivyöhykettä vetäytykseen ihmistoiminnan parista, mitä muuta vaihtoehtoja niille enää jää, jos nuo vyöhykkeet katoavat? Siirtyvätkö ne enenevissä määrin metsiin, mikä voi mahdollisesti lisätä kilpailua kākā-lajin kanssa? Knapp kysyy tiedotteessa.
Katso myös: Muistatko tanssivan Paavo-papukaijan?
0:58
Lue myös: Tico-papukaija laulaa rock-klassikoita – vetää kuin rock-tähdet
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähde: New York Post