Uhkaavan tyhjä urheilukesä sapettaa fania ja pilaa ystävien tapaamiset: jutustelu makkaran äärellä yhtä tärkeää kuin peli

2:11img
Urheilun yleisörajoitukset koettelevat faneja.
Julkaistu 15.05.2020 19:56
Toimittajan kuva

Kari Pyrhönen

kari.pyrhonen@mtv.fi

Urheilutapahtumat ovat monilla paikkakunnilla kesän kohottavia karnevaaleja. Samalla kun hurrataan oman pitäjän palloseuralle, yhtä tärkeää on tavata tuttuja kahvin ja grillimakkaran äärellä. Nyt tämäkin lysti on kortilla, kun katsomoiden yleisömääriä rajoitetaan – melko varmasti läpi kesän.

Kisailun suuri yhteisöllinen merkitys Suomen kesässä tiedetään hyvin vaikkapa Vimpelissä. Legendaarinen pesäpallojoukkue vetää otteluihin usein enemmän väkeä kuin kunnassa on asukkaita.

Pesäpallo kokoaa pyhiinvaeltajat ja mökkiläiset

– Olemme kesäpitäjä, joka elää ja hengittää pesäpallosta, luonnehtii Vimpelin Vedon toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Kujala.

– Ottelutapahtumissa on voimakas yhteisöllisyys. Saarikentällä käy yleisöä laajalta alueelta. Mökkiläisiä ja lomanviettäjiä. Pelin lomassa vaihdetaan kuulumisia. Tällainen vuorovaikutus on ihmisille tärkeää.

– Ja Vimpeliin tehdään pesäpallon pyhiinvaellusmatkoja. Väkeä tulee linja-autoilla isoistakin kaupungeista.

Pesäpallon mestaruussarja alkaa todennäköisesti heinäkuun alussa. Kaikki seurat eivät ole vielä päättäneet, lähteäkö mukaan, jos katsojia ei saa ottaa enempää kuin 500 - eikä tätäkään määrää, koska mukaan lasketaan myös pelaajat ja huoltoporukat.

– Täälläkin mietitään vielä, miten toimitaan näillä rajoituksilla. Eipä siinä juuri lippuja päästä myymään, kun kausikorttilaisia on jo tuo sallittu määrä, kertoo Jukka-Pekka Kujala Vimpelistä.

Stadin derbyssä 500 – naurettavaa!

Helsingin Urheilukadun jalkapallostadionilla riittää ihmettelemistä, pelataanko 10 000 katsojaa vetävällä stadiolla 500:n yleisöllä. Se näyttäisi suorastaan naurettavalta - vähintäänkin stadin derbyssa HJK – HIFK, joka on yleensä tupaten täynnä ja tunnelma kuin Etelä-Euroopassa.

HJK:lle on silti tärkeintä aloittaa Veikkausliiga heinäkuussa, koska seuran budjetissa lipputulot ovat vain noin 15 prosenttia. Sponsorit rahoittavat suurimman osan ja niille riittää näkyvyys netissä. Ottelut voi katsoa maksullisessa verkkopalvelussa.

HJK:n kannattajayhdistyksen jäsen Sami Kääriäinen istuu tyhjällä stadionilla. HJK:n naisten liigajoukkue treenaa uudella juuri vaihdetulla tekonurmella. Fani pohtii, miten miesten liigan kuivasta kesästä selviää.

– Tavoite on päästä katsomoon! naurahtaa Kääriäinen, joka on myös Huuhkajien faniyhdistyksen jäsen. Siperia opettaa fania kovalla kädellä.

– Ensin piti odottaa vuosia, että Huuhkajat pelaa itsensä EM-kisoihin ja nyt tuli vielä tämä vuoden mittainen Via Dolorosa kisojen lykkäämisen takia. No lippuja Suomen matseihin ei minulta kukaan ota pois!

Kaverien tapaaminen yhtä tärkeää kuin peli

Entäs täällä? Miltä näyttäisi 500 katsojaa Urheilukadun hienolla stadionilla, jonka katsomopäätyihinkin on viimein saatu tuulisuojat – osin fanien keräyksellä.

– En haluaisi olla tekemässä niitä päätöksiä, miten se 500 valitaan, huokaa Kääriäinen.

– Kyllä minulle kelpaavat myös nettiin striimatut ottelut. Ehkä olisikin parempi mennä näin ennen kuin kaikki pääsevät katsomoon.

Ja samaan hengenvetoon hän myöntää, että jos katsomoon ei pääse, se ottaa koville.

– Kun kevät koittaa, sitä huomaa, että alkaa olla jo ikävä muita futisfaneja. Näitä kavereita on mukava tavata pelin äärellä. Ottelu on tärkeä ja sen takia katsomoon tullaan, mutta kyllä se yhdessäolo on yhtä tärkeää.

Joukkuetta tuetaan, vaikkei tulisi yhtään peliä

Kääriäinen on tukenut HJK:ta ostamalla kolmen vuoden kausikortin. Vimpelissä kansa tuki on vielä Klubiakin tärkeämpää, koska lipputulojen merkitys on liki puolet pesäpalloseuran rahoituksesta. Tämän tietää myös pitäjän väki.

– Kausikortteja ja lippuja on ostettu, kävi tämän kauden kanssa miten tahansa.  Oman kylän seura halutaan pitää pystyssä joka tapauksessa, kertoo Vimpelin Vedon toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Kujala.

Tuoreimmat aiheesta

Urheilu