Uimavesien lämpötilat laskussa, joko kesä alkaa hiipua? Meteorologilta huojentava tieto

Vesien huippulämpötilat saavutetaan tavanomaisesti vasta heinä-elokuun vaihteessa.

Järvien pintavesien lämpötilat ovat laskeneet juhannuksen ajan lämpötiloista.

Tällä hetkellä pintavesien lämpötilat ovat 18–19 asteessa laajalti koko maassa Etelä-Lappia myöten. Juhannuksen aikaan mitattiin vielä 23 astetta Etelä- ja Keski-Suomessa.

Suomen ympäristökeskuksen hydrologi Merja Pulkkanen kertoo STT:lle, että pintavedet ovat nyt viileämpiä kuin tavallisesti tähän aikaan vuodesta.

– Yleisesti ottaen ollaan pari astetta ajankohdan keskimääräistä viileämmissä lukemissa, hän kertoo.

Etelä- ja Keski-Suomen vesien lämpötilat vaihtelevat 18–20 asteen välillä. Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Etelä-Lapissa lämpötila pyörii 16–19 asteen välillä. Lapissa vaihtelua on Kilpisjärven 10 asteen ja Pohjois-Lapin 17 asteen välillä.

Pintavesien huippulämpötilat tavallisesti loppukesällä

Uima-asua ei kannata kuitenkaan vielä laittaa kaappiin odottamaan ensi kesää. Pulkkanen kertoo, että tavanomaisesti pintavesien huippulämmöt saavutetaan vasta heinä-elokuun vaihteessa.

– 2021 heinäkuun alusta alkoi todella lämmin jakso, ja heinäkuun puolessa välissä mitattiin havaintohistorian korkeimpia lämpötiloja.

Lähiviikkojen sääennusteet enteilevät, että tänä vuonna ei samanlaisia hellelukemia nähdä heinäkuun puolessa välissä.

Pintavesien huippulämpöjä voidaan saavuttaa myös vasta elokuun puolella, kuten esimerkiksi viime vuonna.

– Viime vuonna elokuun puoleen väliin ja elokuun loppupuolen seutuville sattui hellejakso. Silloin pintavedet olivat laajalti 19–23-asteisia.

Loppukesän pintavesien lämpötiloja on vielä vaikea ennustaa.

– Pintavesien lämpötilaan vaikuttavat ilman lämpötila ja tuulisuus. Nämä vaikuttavat, miten jatko etenee, Pulkkanen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat