Ukkosista varoitus: Kohta voi tulvia

Sää on muuttumassa epävakaiseksi, ja viikonloppuna kannattaa varautua myös mahdollisesti rajuihin ukkosiin ja sateisiin. Tällä hetkellä ukkostaa jo Norjan Oslossa.

Ukkoskuurot ja -puuskat voivat aiheuttaa vahinkoja lähipäivinä, varoittaa Ilmatieteen laitos. Erityisesti taajamatulvien riski on selvästi kohonnut huomenna perjantaina sekä lauantaina.

Ukkosia odotetaan eri päivinä kolmelle eri alueelle.

Huomenna myräkkää on luvassa Etelä- ja Länsi-Suomeen, lauantaina puolestaan maan itäosaan. 

Matalapaine jää pyörimään Suomen ylle siten, että sunnuntaina ukkoset jyrisevät vuorostaan Pohjanmaalla.

Hyvät edellytykset ukkosille

Suomeen on saapumassa huomenna perjantaina vuodenaikaan nähden ensin hyvin lämmintä ja kosteaa ja sen jälkeen viileää ilmaa.

Yhdistelmä luo hyvät olot ukkosille, kertoo MTV Uutisten meteorologi Jenna Salminen.

– Suomen yläpuolella tänään torstaina ollut korkeapaine siirtyy maan itäpuolelle. Lännestä Suomea lähestyy matalapaine, joka voimistaa etelävirtausta, joka taas kiskaisee meille hyvinkin lämpimän ilman. Katsotaan, meneekö huomenna helteille ja kuinka paljon, Salminen toteaa.

Hellettä voidaan mitata paikoin läntisessä Suomessa ja lauantaina ehkä Pohjois-Karjalassa.

Suuria rakeita

Mutta sitten tulevat sateet, pilvisyys lisääntyy ja sää viilenee.

Iltapäivällä ja alkuillasta ukkospuuskat voivat olla  sisämaassa hyvin voimakkaita, ja niiden yhteydessä voi sataa suuria rakeita.

– Ukkonen tarvitsee lämpöä, kosteutta ja noston ylöspäin ilmalle. Lämpö saadaan etelävirtauksen mukana, kosteus tulee lännestä sateiden myötä ja nosteena on myös kylmä rintama, joka pyyhkäisee maan yli lännestä itään. Jos siihen pääsee vielä pieni inversio muodostumaan, jonka läpi ukkosen pitää puskea läpi, se voi tehdä ukkosen voimakkuudelle sen, että kun se siellä muhii ja muhii kunnes ponkaisee kunnolla läpi, ukkoskuurosta voi tulla hyvinkin voimakas.

Sateet voivat aiheuttaa tulvia

Viikonlopuksi on tarjolla paikallisia sadekuuroja koko maahan. Sademäärät vaihtelevat suuresti.

– Pahassa tilanteessa voi tulla alle vuorokaudessa melkein saavillinen verran vettä, eli saavista kaatamalla, Salminen kuvaa.

– Ukkonen voi helposti yllättää. Sitä ei huomaa helposti, kun on taivas pilvessä. Veneilijät tarkkana, liikenteessä olijat tarkkana ja muutenkin luontoon lähtevät tarkkana.

Huima viileneminen – ja uusi lämpeneminen?

Lämpötila laskee viikonloppuna selvästi aiempaan verrattuna.

– Huomenna perjantaina lämmintä on enimmillään 20–25 astetta. Lauantaina sateen länsipuolella Lapissa ja Länsi-Suomessa päästään niukin naukin kahdenkympin tienoille ja Lapissa hyvä että 15 asteeseen. Sunnuntaina tämänhetkisen ennusteen mukaan näyttää siltä, että hyvin pieni kaistale idässä saa 20 astetta, muuten jäädään 15 asteen tienoille.

Ensi viikon lopulla sää muuttuu ennusteiden mukaan vielä ainakin kertaalleen kesäisen lämpimäksi.

– Jos lämpö pääsee kylään vielä, loppuviikolla nostellaan uudelleen hellelukemien mahdollisuutta, Salminen kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat