Ukraina pyytää aseapua Saksalta, mutta Saksa epäröi – puolet omista panssareista huollon tarpeessa: "Puhutaan valtavasta ongelmasta"

8:28img
Katso video: MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola kertoo, miksi panssarivaunuista on tullut kiistanaihe Saksassa.
Julkaistu 02.01.2023 22:36
Toimittajan kuva
Hanna Vaittinen

hanna.vaittinen@mtv.fi

Toimittajan kuva

Annika Nuotto

annika.nuotto@mtv.fi

Sodan keskellä oleva Ukraina on toivonut, että länsimaat toimittaisivat sille lisää ilmatorjuntakalustoa ja panssariajoneuvoja. Panssareita on pyydetty erityisesti Euroopan rikkaimmalta valtiolta Saksalta. Saksan puolustusministeriössä kuitenkin kuohuu tällä hetkellä.

Euroopan unioni ja Yhdysvallat ovat kertoneet jatkavansa Ukrainan taloudellista ja sotilaallista tukemista myös tänä vuonna. 

MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola kertoo, että Saksa on ollut haluton viemään aseita suoraan Ukrainaan. 

– Saksa ei ole tässä asiassa aloitteellinen, koska Yhdysvallat ja Ranskakaan eivät ole. Taustalla on myös se, että pelätään sodan eskaloitumista ja muuttumista Naton ja Venäjän väliseksi.

Saksan aseavun vähäisyyttä on kritisoitu niin EU:ssa kuin Saksankin sisällä.

– Kritiikkiä tulee Saksassa sekä oppositiolta että hallituksen sisältä, varsinkin vihreiltä ja liberaaleilta, jotka ovat arvostelleet hallituksen jähmeyttä toimia tässä Ukrainan aseavussa.

Puolustusministeri piti kiinni kynsihuoltoajastaan

Erityisesti kritiikki kohdistuu maan puolustusministeri Christine Lambrechtiin, joka on ollut 13 kuukautta virassaan ja saanut kritiikkiä alusta asti. 

– Viimeisimpänä uudenvuoden tervehdyksessään, jota pidettiin tyylittömänä. Arvostelijoiden mukaan hän ei osannut osoittaa tukeaan Ukrainalle, vaan enemmänkin kehuskeli oman ministeriönsä aikaansaannoksia, Piuhola kertoo.

Helmikuussa Venäjän hyökkäyssodan alkaessa Lambrecht sai moitteita siitä, että hän ei kiirehtinyt ministeriöönsä. 

– Lambrecht piti tärkeämpänä pitää kiinni kynsistudioon varatusta ajasta kuin kiirehtiä ministeriöönsä selvittämään tilannetta ja miettimään sitä, pitääkö Saksan varautua joihinkin toimiin Venäjän hyökkäyksen takia.

Puma-panssareista puolet korjauksen tarpeessa

Piuhola kertoo myös parin viikon takaisesta harjoituksesta Pohjois-Saksassa, jossa oli mukana Naton nopean toiminnan joukot. Saksalla on nopean toiminnan joukkoja varten omia sotilaita noin 8 000. 

– Näillä joukoilla on tukenaan Puma-panssarivaunuja, joita kokeiltiin pari viikkoa sitten. Kaikki 18 harjoitukseen osallistunutta panssaria vaurioitui.

Piuholan mukaan kaikista Saksan useista sadoista Puma-panssarivaunuista noin puolet on korjauksen tarpeessa.

– Puhutaan valtavasta ongelmasta, ja puolustusministeri lupasi tähän ratkaisun. Hän keskeytti panssareiden käytön ja vaati teollisuudelta selvityksen.

Piuholan mukaan korjaustoimenpiteet on nyt tehty, mutta puolustusministeri ei ole antanut parlamentille lupaamaansa selvitystä. Tämä on johtanut siihen, että puolustusministerin eroa on vaadittu viime kahden viikon aikana melkein päivittäin.

Lue myös: Saksan uusissa rynnäkköpanssarivaunuissa vakavia teknisiä ongelmia – maa jäädyttää hankinnan

Tuoreimmat aiheesta

Saksa