Sotaa paenneille ukrainalaisille tarjotaan mahdollisuuksia opiskella suomalaisissa korkeakouluissa, kertoo opetus- ja kulttuuriministeriö. Myös tutkijoille tarjotaan mahdollisuutta jatkaa tutkimustyötään Suomessa.
Opetus- ja kulttuuriministeriö kertoo, että se tukee ukrainalaisille tarjottavia opintoja erillisrahoituksella.
Kotimaassaan opiskelevat ukrainalaiset voivat saada erillisen opinto-oikeuden suomalaisiin korkeakouluihin tilapäisen suojelun kriteereillä. Opinto-oikeutta vailla oleville ukrainalaisille tarjotaan mahdollisuutta opintoihin myös avoimen korkeakoulutuksen kautta.
Erillisopinnot ja avoin korkeakoulutus ovat tilapäisen suojelun kriteerit täyttäville opiskelijoille maksuttomia.
– Opiskelijat saavat etunsa sitä kautta, että opinnot ovat ilmaisia, sanoo ylijohtaja Atte Jääskeläinen opetus- ja kulttuuriministeriöstä STT:lle.
Jääskeläisen mukaan opiskelijoiden opintomaksuihin on varattu enintään 4,5 miljoonaa euroa. Näillä rahoilla hyvitetään korkeakouluille opintomaksut, jotka nämä jättävät perimättä opiskelijoilta.
– Rahoituksen määrä lopulta riippuu siitä, kuinka paljon näitä mahdollisuuksia käytetään, kertoo Jääskeläinen.
Ministeriö arvioi, että näillä toimilla opiskelumahdollisuus voidaan tarjota 2 000–4 000 opiskelijalle.
Opintotarjontaa voidaan suunnitella ukrainalaisille
Lisäksi ministeriö tukee opintotarjonnan monipuolistamista sekä tarvittavia ohjaus- ja neuvontapalveluja. Jääskeläisen mukaan tarkoitus on kehittää ja suunnitella vieraskielistä tarjontaa, joka sopisi kyseiselle kohderyhmälle.
Jääskeläisen mukaan tämän rahoituksen suunniteltu määrä on 6,5 miljoonaa euroa, mutta määrä voi kuitenkin muuttua sillä perusteella, millaisia hakemuksia saadaan.
Ukrainalaisten tukemisessa on myös muita osia, joilla on oma rahoituksensa.
– Olemme korkeakoulujen kanssa rakentaneet monipuolisen paketin ukrainalaisten tueksi. Pidän erittäin tärkeänä, että sotaa pakenevat ukrainalaiset voivat hyödyntää suomalaisia koulutusmahdollisuuksia päiväkodista korkeakouluun, sanoo tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) tiedotteessa.
Apurahaohjelma väitöstutkijoille
Ministeriö valmistelee Suomen Akatemialle lisärahoitusta tutkijoiden liikkuvuuteen.
Lisäksi Opetushallituksen apurahaohjelma tarjoaa Ukrainasta paenneille väitöskirjatutkijoille mahdollisuutta jatkaa akateemista työtään Suomessa ja tukee korkeakoulutuksen jälleenrakentamista Ukrainassa.
Jääskeläisen mukaan korkeakoulut tarjoavat työskentelymahdollisuuksia tutkijoille myös omin toimin.
Tiedotteen mukaan korkeakoulut ja tutkimuslaitokset valmistelevat määräaikaisten tutkijantehtävien avaamista ukrainalaisille tutkijoille.