Ukrainassa hyväksyttiin kiistelty laki, joka tiukentaa sotilaiden rangaistuksia: Karkuruudesta 12 vuotta vankeutta, esimiehen uhkailusta 7

Lakia arvosteltiin voimakkaasti: "Vankilarangaistuksia pienimmästäkin erimielisyydestä."

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi allekirjoitti keskiviikkona kiistanalaisen lain, jolla muun muassa kiristetään rangaistuksia karkuruudesta ja tottelemattomuudesta armeijassa.

Ukrainan parlamentin verkkosivuilla julkaistun lakiluonnoksen mukaan tiukemmat rangaistukset koskevat muun muassa taistelukentältä karkaamista, komentajien uhkailua ja alkoholin käyttöä. Uusi laki kieltää myös ehdollisten rangaistusten määräämisen näistä rikoksista tuomituille sotilaille.

Karkuruudesta voi saada 12 vuoden tuomion ja tottelemattomuudesta tai taistelusta kieltäytymisestä 10 vuoden rangaistuksen. Esimiehen uhkailu puolestaan voi tuoda seitsemän vuoden rangaistuksen.

Ihmisoikeusaktivistit ovat kritisoineet lakia, ja presidenttiä on vaadittu olemaan allekirjoittamatta parlamentin viime kuussa hyväksymää lakiesitystä. Lakia vastustava vetoomus keräsi 35 000 allekirjoitusta.

– Sen sijaan, että kiittäisimme sotilaita, jotka ovat vastustaneet Venäjän täysimittaista hyökkäystä liki vuoden ja toteuttaneet operaatioita, joissa alueita on vallattu takaisin, tarjoamme vankilarangaistuksia pienimmästäkin erimielisyydestä tai huomautuksesta komentajille, vetoomuksessa sanottiin.

Ukraina myönsi vetäytyneensä Soledarista

Ukrainan armeija myöntää, että sen joukot ovat vetäytyneet Soledarin kaupungista Donetskin alueella maan itäosassa. Riippumattomat lähteet ovat jo aikaisemmin kertoneet, että joukot ovat todennäköisesti vetäytyneet.

Soledarin suolakaivoskaupungin hallinnasta käytiin viikkokausia kiivaita taisteluita, joissa kumpikin osapuoli kärsi raskaita tappioita.

Ukrainan armeijan edustajan mukaan Ukrainan joukot vetäytyivät ennalta valmisteltuihin asemiin.

Yhdysvaltain puolustusministeriö puolestaan lisää tykistökranaattien tuotantoa maassa jopa 500 prosentilla seuraavien kahden vuoden aikana, kertoo New York Times. Syynä on Ukrainaan lähetetyn sotilaallisen tuen aiheuttama vaje ammusvarastoissa.

Päätös kasvattaa tuotannon Yhdysvalloissa korkeimmalle tasolleen sitten vuonna 1953 päättyneen Korean sodan, lehti kertoo.

Ukrainan sotaa on taisteltu ampumalla suuret määrät perinteisiä tykistökranaatteja laajalla rintamalla. Lehden mukaan tällainen sodankäynti on koetellut tarkkuusaseisiin ja pienemmän mittakaavan konflikteihin viime vuosina keskittyneen Yhdysvaltojen asevarastoja.

Lue myös:

    Uusimmat