Ulkomaanmatkailun avautuminen häämöttää lähitulevaisuudessa – nämä asiat on otettava huomioon matkalle lähdettäessä

3:28img
Matkailurajoitusten helpotukset avaavat reittejä ulkomaille.
Julkaistu 19.06.2021 17:38

MTV UUTISET - STT

Kun ulkomaanmatkailua jarruttaneet koronarajoitukset alkavat pian hellittää, moni suomalainen pääsee pitkään haaveilemalleen lomamatkalle.

Päivitetyt matkustussuositukset, muuttuvat maakohtaiset maahantulorajoitukset, tuleva EU:n koronatodistus sekä eduskunnalle luovutettu maahantulomalli herättävät monia kysymyksiä siitä, mitä suomalaisen on syytä selvittää ennen ulkomaanmatkalle lähtöä.

STT kokosi yhteen vastauksia ulkomaanmatkailuun liittyviin kysymyksiin.

Mitkä ovat nykyiset suositukset ulkomaille matkustamisesta?

Ulkoministeriö päivitti omia matkustussuosituksiaan 17. kesäkuuta. EU- ja Schengen-alueelle matkustettaessa tulee noudattaa "erityistä varovaisuutta", kun aiemmin ulkoministeriön yleinen matkustussuositus oli, että tarpeetonta matkustamista ulkomaille tulisi välttää.

Tarpeetonta matkustamista EU- ja Schengen-alueen ulkopuolelle kehotetaan yhä välttämään. Tästä poikkeuksena ovat maat, joiden osalta hallitus on poistanut maahantulon rajoituksia, kuten Australia, Etelä-Korea, Israel, Singapore, Uusi-Seelanti ja Ruanda.

– Nämä tilastot ja listaukset voivat elää viikoittain. Matkaa suunnitellessa on hyvä seurata, miten ne muuttuvat, sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoo.

Ulkoministeriö suosittelee välttämään kaikkea matkustamista Brasiliaan, Etelä-Afrikkaan ja Intiaan.

Mihin suomalaiset pääsevät matkustamaan? Mistä saa tietoa kohdemaan maahantulo- ja kansallisista rajoituksista?

Perustuslain liikkumisvapaus mahdollistaa suomalaisen lähtemisen maasta. Suomalaisten matkustamista ulkomaille rajoittavat kohdemaan kansalliset maahantulorajoitukset.

Jokaisen ulkomaille matkustavan suomalaisen on syytä huomioida, että kaikki maat voivat asettaa maahantulorajoituksia omilla rajoillaan. Ulkomaille matkaava on itse vastuussa siitä, että hän on tietoinen kohdemaan maahantulorajoituksista. Suomen rajaviranomaiset eivät tietoa lähtiessä tarkasta.

– Jos kohdemaan rajaviranomaiset toteavat, että maahan ei pääsekään, paluu voi todennäköisesti tulla omalla kustannuksella. Siksi on tärkeää katsoa kohdemaan tilanne, Varhila kertoo.

Tietoa muiden maiden kansallisista rajoituksista tarjoaa EU-alueella Re-open EU -sivusto, joka pyrkii tarjoamaan ajantasaista tietoa EU-maiden karanteeni- ja testausvaatimuksista matkustajille sekä siitä, onko EU:n koronatodistus jo käytössä kohdemaassa.

Ajantasaisin tieto löytyy varmimmin kuitenkin maiden omien viranomaisten sivuilta, joissa kerrotaan maan koronatilanteesta sekä siitä, mitä sinne matkustamiseen edellytetään. Maakohtaiset rajoitukset saattavat muuttua, joten ajantasaiset korona- ja maahantulorajoitukset on syytä tarkistaa aina ennen matkaa.

Kohdemaassa saattaa olla myös maan sisäisiä valtakunnallisia tai alueellisia rajoituksia, kuten maskipakkoja tai liikkumisrajoituksia, jotka on syytä tarkistaa kohdemaan viranomaisten verkkosivuilta.

Mikä on EU:n koronatodistus, missä se käy ja mistä sen saa?

EU:n koronatodistusta voidaan käyttää rajanylitystilanteissa EU-alueella. Se sisältää kolme eri todistusta: todistuksen koronarokotuksesta, todistuksen negatiivisesta koronatestituloksesta ja todistuksen sairastetusta koronasta.

Suomessa todistus otetaan käyttöön kahdessa vaiheessa. 22. kesäkuuta lähtien Suomessa on saatavilla EU:n koronarokotustodistus. Muut EU:n koronatodistukset, eli todistukset koronatestituloksesta ja sairastetusta koronavirustaudista, on tavoitteena ottaa käyttöön Suomessa 14. heinäkuuta alkaen.

EU:n koronatodistukset tulevat saataville Omakanta-palveluun. Henkilöt, jotka eivät käytä Omakantaa, voivat tällä hetkellä saada terveydenhuollosta muun todistuksen koronarokotuksesta, jos todistus esimerkiksi matkustamiseen välttämättömästi tarvitaan.

EU:n koronatodistus voidaan tarkastaa digitaalisella lukusovelluksella, joka on Suomessa käytettävissä heinäkuun alusta alkaen.

Matkustavan henkilön on ennen matkaa selvitettävä itse, millaista todistusta kohdemaa vaatii. Maat saavat itse päättää, hyväksyvätkö ne rokotustodistuksen yhden annoksen vai koko rokotemäärän antamisen jälkeen.

EU:n koronatodistukset ovat kansalaisille maksuttomia, ja todistuksessa ovat tiedot suomeksi, englanniksi ja ruotsiksi.

EU-maat ottavat koronatodistukset käyttöön eri aikaan. Todistuksen on tarkoitus olla saatavilla kaikissa EU-maissa heinäkuun alussa.

Mitä on otettava huomioon kotimaahan palattaessa?

Koronapandemian aikaisen maahantulomallin esityksen mukaan Suomeen saapuvalta edellytetään todistusta sairastetusta koronataudista, saadusta täydestä koronarokotussarjasta tai kolmen vuorokauden sisällä tehdystä negatiivisesta ennakkotestistä.

Jos todistusta mistään näistä ei ole, henkilön pitää käydä koronatestissä heti Suomeen saavuttuaan sekä 3–5 vuorokauden kuluttua. Jos ennakkotesti on tehty ennen Suomeen saapumista, toisessa koronatestissä tulee käydä 3–5 vuorokauden kuluessa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kehottaa matkustussuosituksessaan välttämään lähikontakteja toista testitulosta odotettaessa.

Hallituksen esitys maahantulomallista annettiin eduskunnalle perjantaina.Varhilan mukaan suomalaisen paluu kotimaahan on kaikista helpointa kahden rokotuksen todistuksella.

– Suomalainenhan saa tietysti aina palata Suomeen ulkomailta, hän kertoo.Testistä kieltäytymisestä voi saada sakkorangaistuksen.

– Se koskee myös suomalaisia. Siihen ei ole velvoitetta, missä testit tehdään, kunhan ne tehdään.

Tuoreimmat aiheesta

Matkailu