Ulkopoliittisen instituutin johtajaksi valittu Hiski Haukkala

Haukkala on toiminut presidentti Sauli Niinistön kansliapäällikkönä.

Ulkopoliittisen instituutin (UPI) hallitus on valinnut uudeksi johtajakseen kansainvälisen politiikan professorin Hiski Haukkalan.

Haukkala on entinen presidentti Sauli Niinistön kansliapäällikkö.

UPI:n hallitus valitsi Haukkalan johtajakseen maanantaina pitämässään kokouksessa.

UPI:n johtajan kausi on viisivuotinen. Seuraava kausi alkaa vuodenvaihteessa ja päättyy vuoden 2029 lopussa.

Aaltola irtisanoutui kesäkuussa

Tehtävää haki kaikkiaan 21 ihmistä. Upin hallitus päätti toukokuun lopulla haastatella heistä viisi.

Haukkalan lisäksi haastatteluihin valittiin Upin edellinen johtaja Mika Aaltola, Tampereen yliopiston kansainvälisen politiikan professori Tuomas Forsberg, Upin vs. apulaisjohtaja Mikael Mattlin sekä Viron ulkopoliittisen instituutin johtaja Kristi Raik.

Instituutin hallitus kertoi tuolloin arvioivansa ehdokkaiden näkemyksiä Upin tulevaisuudesta, heidän tieteellisiä ansioitaan, perehtyneisyyttä instituutin toimialaan, johtamiskokemusta, kokemuksen monipuolisuutta ja yhteiskunnallista vaikuttamistaan.

Aaltola irtisanoutui sittemmin tehtävästään johtajana tultuaan valituksi Euroopan parlamenttiin kesäkuussa.

Valinta yksimielinen

Hiski Haukkalan valinta Ulkopoliittisen instituutin (Upi) johtoon oli yksimielinen, kertoo Upin hallituksen puheenjohtaja Klaus Korhonen. Haukkala työskentelee tällä hetkellä Tampereen yliopistossa kansainvälisen politiikan professorina.

Uuden johtajan kausi alkaa Upissa vuodenvaihteessa, mutta Korhonen kertoi hallituksen toivovan, että Haukkala voisi aloittaa tehtävässä jo aiemmin. Upin vt. johtajana toimii tällä hetkellä Mikael Mattlin, joka oli myös hakenut pestiä uutena johtajana.

Vaikka johtajavalinnan teki Upin hallitus, se otti myös huomioon instituutin henkilökunnan näkemykset. Korhonen kehuu kaikkia hakuprosessin loppuvaiheessa mukana olleita hakijoita erittäin päteviksi.

– Haluaisin korostaa, että valinnassa ei ollut kyse Suomen kansainvälisen politiikan tutkijoiden rankinglistan laatimisesta vaan lopputulos on määräytynyt sen mukaan, mitä Upi juuri tällä hetkellä ja tulevina vuosina instituutin hallituksen mielestä tarvitsee, Korhonen sanoi mediatilaisuudessa Helsingissä.

Vaativa johtajarooli

Korhosen mukaan Upin tutkimusohjelma vastaa melko hyvin nykyisiä tarpeita eikä siihen todennäköisesti ole luvassa suuria muutoksia. Uuden johtajan on kuitenkin luotsattava instituuttia ja kehitettävä sen toimintaa tiukentuneessa taloudellisessa tilanteessa. Huippuasiantuntijoista koostuvan organisaation johtaminen on myös hyvin vaativa rooli, Korhonen muistuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat