Uneton Jukka: Olo oli kuin kunnon kännissä

Kuva/Colourbox.com
Kuva/Colourbox.comMTV Oyj/Colourbox, 2010
Julkaistu 09.06.2010 15:00(Päivitetty 11.08.2010 14:55)

Kumppanin sairastuminen masennukseen ja paineet omassa työssä ajoivat Jukan* tilaan, jossa uni ei enää tullut. Kun Jukka kuuli hoitomuodosta nimeltä hypnoterapia, hän päätti sulkea pilleripurkin ja voittaa ennakkoluulonsa.

Jukan unettomuusongelma kehittyi useiden tekijöiden seurauksena. Elämänkumppani sairastui masennukseen, jonka myötä myös Jukka altistui paineille. Samaan aikaan työpaikalla oli päällä voimakas stressi.

− Tein ylitöitä kotona. Päivät venyivät hervottomiksi, ja olin iltaan asti ylikierroksilla, Jukka kertoo.

Stressin myötä nukahtaminen muodostui vaikeaksi. Jukka makasi sängyssä, mutta uni ei tullut.

− Messevä työpaikalla lauennut riita oli viimeinen pisara. Se vei unet pitkäksi aikaa.

Masennuksen ensioire

Kuva/Colourbox.com

Kuva/Colourbox.com

Valvottujen öiden myötä Jukka alkoi tuntea univajeen merkit konkreettisesti.

− Muutaman yön jälkeen oireet olivat samat kuin kunnon kännissä. Työkykyni vastasi tilaa, jossa olin ikään kuin pienessä tuiskeessa, Jukka kuvaa.

Kumppaninsa myötä Jukka tiesi, että unettomuus on ensioire masennukselle. Hän hakeutui ripeästi työterveyshuoltoon. Lääkäri määräsi uniongelmiin nukahtamista edistäviä lääkkeitä.

Jukka ei pannut pillereitä pahakseen.

− Lääkkeet olivat vapauttavia, sillä niiden myötä tiesi, että pääsee varmasti uneen.

Lääkkeillä ikävä sivuvaikutus

Jukka luovi eteenpäin kuukausia lääkkeiden voimalla. Jaksoon osui pitkä loma, jonka aikana hän alkoi harrastaa liikuntaa ja elää muutenkin terveellisesti hyvän unen edistämiseksi.

Säännöllisen käytön myötä nukahtamislääkkeistä kuitenkin paljastui ikävä sivuvaikutus.

− Painoni alkoi nousta. Se risoi hirveästi, Jukka sanoo.

Viime maaliskuussa Jukka päätti, ettei hän voi valita hyvän unen perustaksi jatkuvaa lääkitystä.

− Oivalsin, että tilanteessani on kyse muusta kuin stressireaktiosta.

Ennakkoluulot hypnoosista turhia

Kuva/Colourbox.com

Kuva/Colourbox.com

Työterveydellä ei ollut tarjota Jukalle pillereitä kummempaa. Hän alkoi selata netistä Käypä hoito -suosituksia ja törmäsi artikkeleihin hypnoosista.

− Olin hyvin kriittinen aiheen suhteen. Aloin etsiä psykologia, jolla olisi hypnoosiosaamisen ohella lisämeriittinä Kela-pätevyys muuhun terapiaan, vaikka hypnoosia ei Kela korvaakaan. Tein runsaasti taustatutkimusta ennen kuin uskalsin varata ajan vastaanotolle.

Jukka päätyi hypnoterapeutti Martti Tenkun pakeille. Ammattilainen näki nopeasti, että asiakkaalla oli jäänyt päälle väärä univaihde.

Jukka yllättyi heti ensimmäisen hypnoosikokemuksen myötä.

− Olin alitajuisesti varautunut "hokkuspokkus-heilurisysteemiin". Hypnoterapeutti tekikin työn todella riisutusti, vailla mitään kikkailua.

Jukka pääsi jo ensimmäisessä terapiatapaamisessa kevyeen hypnoositilaan. Ennakkoluulot kumoutuivat kerta toisensa perään.

− Olin pelännyt, että alan heittää tiskiin hypnoosin aikana kaikkea älytöntä. Minulle tuli yllätyksenä, että sanomisiaan voi hallita. Hypnoosi ei eronnut reaalitilasta muuten kuin että minulla oli ikään kuin lupa käsitellä avoimesti nolojakin asioita, joiden uskoin haittaavan untani.

− Ei siellä mitenkään nähdä ihmisen mieleen, Jukka painottaa.

Kolme tapaamista toi unen

Kuva/Colourbox.com

Kuva/Colourbox.com

Ensimmäisen hypnoterapian jälkeen Jukka palasi innoissaan kotiin kokeilemaan nukkumista. Hän jätti nukahtamislääkkeet kerrasta pois kokeakseen hypnoosin vaikutukset kunnolla.

Sängyssä odotti yllätys: huoneen täytti kumppanin kuorsaus. Se kuulosti yhtäkkiä todella häiritsevältä.

− Otin uuden kuorsausriesan toisessa tapaamisessa esiin. Hypnoterapeutin ansiosta aloin ymmärtää omaa ajatuskulkuani. En ollut täysin tiedostanut kuinka vahvasti puolisoni masennus vaivasi minua. Tenkun mielestä olin alitajuisesti ajatellut kaiken muun ahdingon keskellä, että älä nyt vie minulta tätäkin (unta)! Tenkku korosti, ettei kukaan kuorsaa tahallaan.

− Ohjeisiin oli helppo tarttua. Jostain syystä en ollut osannut ottaa asioita onkeeni päivätajunnassa, vaan avuksi tarvittiin "raiteilleen laittamista" hypnoosissa, Jukka pohtii.

Kolmas tapaaminen käytettiin edellisten käyntien vaikutuksen vahvistamiseen. Se riitti Jukalle.

Vihdoin hyvää unta

Tänä päivänä Jukka nukkuu pääsääntöisesti hyvin. Matkalle on osunut stressipiikkejä, mutta Jukka ei ole enää hätääntynyt niistä.

− Sunnuntain vastainen, työpäivää edeltävä yö on aina ollut minulle vaikein. Nyt olen päässyt silloinkin kohtuullisesti uneen.

Jukka kokee saaneensa hypnoterapiasta niin suuren avun, että hän käy yhä hypnoterapeutin vastaanotolla hakemassa apua elämän muihin ongelmiin.

− Menen tapaamisiin edelleen joka kerta hieman varautuneena, mutta sieltä ponnahtaa aina esiin jotain, jota en muutoin saisi itse muodostettua sanoiksi.

*Nimi muutettu haastateltavan pyynnöstä

Kuvat: Colourbox.com

Studio55/Jenni Kokkonen


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55 etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme Studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä sähköpostia osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Tuoreimmat aiheesta

Studio55