”Unettomuus voi kääntää vaikka sokeriarvot päälaelleen”

13:52img
Julkaistu 18.03.2018 06:00

Piia Turunen

piia.turunen@mtv.fi

Unettomuus voi vaikuttaa lukemattomiin eri vaivoihin, mutta vasta nyt sen tutkimus alkaa päästä Suomessa kunnolla käyntiin.

Kaikki tietävät, kuinka tärkeitä oikeanlainen liikunta ja ravitsemus ovat hyvinvoinnille. Uni on jäänyt vähemmälle huomiolle, vaikka unettomuus vaivaa monia suomalaisia.

– Suomessa tehtiin vasta viime vuonna ensimmäiset väestötutkimukset, joissa selvitettiin sitä, miten suomalaiset nukkuvat. Tätä ennen kaikki tieto unesta on kerätty kyselyillä. En yhtään vähättele kysymyksiä, mutta ihmisten kyky aistia omaa unta ja sen laatua ja riittävyyttä ei välttämättä ole oikea. Se on vähän kuin lääkäri arvioisi kolesterolia katsomalla silmiin ja kysymällä, mitä mieltä olet, onko sinulla korkea kolesteroli. Se (arvio) ei välttämättä osuisi oikeaan, UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari kertoi lähetyksessä.

Ongelma on, että tähän asti unettomuutta ei oikein ole osattu mitata.

– Sen takia emme tunnista sitä ihan niin vahvasti kuin vaikka kolesterolia, verensokeria tai verenpainetta. Tiedetään kuitenkin, että unettomuus on monissa vaivoissa yksi kriittinen tekijä, joka voi kääntää vaikka ne sokeriarvot päälaelleen.

– Olen aivan varma, että tämän asian kanssa päivittäin töitä tekevät näkevät vaikka minkälaisia kansantauteja, joiden yhteydessä unettomuus on ei välttämättä ainut, mutta yksi tekijä. Sillä voi olla vaikutusta lukemattomiin eri vaivoihin.

Vasankarin mielestä unettomuuden aiheuttamiin ongelmiin ollaan nyt heräämässä. Tuloksia väestötutkimuksista ei vielä ole saatavilla, mutta terveysteknologian kehittyminen mahdollistaa unen tutkimisen ja eteenpäin menemisen.

– Kaiken kaikkiaan unettomuus on iso haaste. Se on yksi isoista terveydenhuollon ongelmista, jota ei ole tähän mennessä oikeastaan osattu taklata juuri muilla kuin – vähän nyt kärjistäen – lääkkeillä, Vasankari sanoo.

Mitkä kaikki asiat vaikuttavat uneen? Millaista apua unettomuuteen voi saada esimerkiksi terveyskeskuksessa? Mikä hämmästyttävä huomio Lempäälän terveyskeskuksissa on tehty unettomille tarkoitetuissa suljetuissa ryhmissä? Milloin unilääkkeet ovat tarpeen, milloin niistä on haittaa? Katso koko video ylhäältä.

Tuoreimmat aiheesta

Unihäiriöt