Tanska on rikkaista maista oikeudenmukaisin lapsille, kertoo YK:n lastenjärjestön Unicefin tuore tutkimus. Suomi jakaa toisen sijan yhdessä Norjan ja Sveitsin kanssa. Aikaisemmat kärkimaat Ruotsi ja Islanti putosivat jyrkästi.
Tutkimuksessa selvitettiin, kuinka syvä kuilu on lasten heikoimmin pärjäävän kymmenyksen ja keskimääräisesti pärjäävien lasten välillä. Tarkastelun osa-alueet ovat tulotaso, koulutus, terveys ja tyytyväisyys elämään.
Tanska on kaikki osa-alueet huomioitaessa oikeudenmukaisin maa lapsille. Suomi, Norja ja Sveitsi jakavat toisen sijan. Pohjoismaat ovat perinteisesti pärjänneet tutkimuksessa hyvin, mutta nyt Ruotsi ja Islanti ovat pudonneet kauas kärjestä.
Lasten kannalta epäoikeudenmukaisimmat maat ovat tutkimuksen mukaan Israel ja Turkki.
Epäoikeudenmukaisuus on suurta myös Italian, Luxemburgin, Belgian ja Ranskan kaltaisissa varakkaissa maissa.
– Lapsuudessa luodaan edellytykset koko elämän hyvinvoinnille. Siksi jokaisen lapsen on saatava oikeudenmukaiset ja yhdenvertaiset lähtökohdat kasvulleen ja kehitykselleen, toteaa Suomen UNICEFin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki.
Viro ykkönen koulutuksessa
Lasten oppimistulosten suhteen Suomi pärjää hyvin. Koulussa huonosti pärjäävien lasten osuus on pienin Virossa, Koreassa ja Suomessa.
Suomen osalta huolestuttavaa on, että erot lasten lukutaidossa ovat kasvaneet jyrkästi. Heikoimmat lukijat ovat Suomessa jo kolme vuotta jäljessä keskitasoista lukijaa.
– Nuorten ajankäyttö on muuttunut ja usko koulutukseen heikentynyt. Näihin vaikuttaa muun muassa teknologian kehitys, toteaa Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitoksen johtaja, professori Jouni Välijärvi.
Koulutusvertailun data on peräisin PISA-tutkimuksista.
Puolet maista sallii syvän tulokuilun
Lähes puolessa tutkituista maista tulokuilu on niin syvä, että lapsiperheiden köyhimmällä kymmenyksellä on käytettävissään vain puolet niistä tuloista, mitä perheillä on käytettävissä keskimäärin.
Syvimmillään kuilu on Bulgariassa ja Romaniassa, joissa köyhimmillä kymmenyksellä on käytettävissään vain kolmannes keskimääräisen perheen tuloista.
Kaksi maailman rikkaimpiin kuuluvaa maata, Japani ja Yhdysvallat, kuuluvat lapsiperheiden tulokuilun osalta maailman epäoikeudenmukaisimpien maiden joukkoon.
Tutkimuksen mukaan tulonsiirroilla on suuri merkitys tulokuilun madaltamiseen. Lisäksi matala tulokuilu korreloi vähäisen lapsiköyhyyden kanssa.
Tulokuiluvertailussa Suomi oli 41 maasta kolmanneksi paras.
Terveyserot syvenivät
Terveyserot syvenivät lähes kaikissa maissa. Suomessa terveyserot yleisesti hieman kapenivat, mutta erot terveellisessä syömisessä syvenivät.
Tutkimuksessa käsitellään myös lasten tyytyväisyyttä omaan elämäänsä. Turkissa on huomattavasti muita maita suurempi osuus lapsia, jotka ovat tyytymättömiä elämäänsä. Lisäksi kuilu heikoimmin pärjäävien ja keskivertolasten välillä on Turkissa syvä.
Unicefin tutkimuksessa oli mukana 41 EU- ja OECD-maata.