Unkarissa parlamentti on yllättäen torjunut pääministeri Viktor Orbanin aikeet muuttaa maan perustuslakia. Orban halusi estää turvapaikanhakijoiden sijoittamisen maahan.
Muutos olisi vaatinut taakseen kahden kolmasosan enemmistön. Äärioikeiston Jobbik kieltäytyi kuitenkin tukemasta esitystä, ja vaaditusta enemmistöstä jäi puuttumaan kaksi ääntä.
Unkarissa järjestettiin syksyllä kansanäänestys EU:n turvapaikanhakijakiintiöistä. Valtaosa äänestäjistä tyrmäsi kiintiöt, mutta tulos ei ollut pätevä, koska äänestysaktiivisuus jäi liian alhaiseksi. Orban lupasi kuitenkin muuttaa perustuslakia niin, että äänestyksen tulos tulee huomioiduksi.
Jobbikin asettama ehto ei täyttänyt
Jobbik on ollut Orbanin luonteva liittolainen, kun pääministeri on pyrkinyt estämään Eurooppaan saapuneiden pakolaisten uudelleensijoittamisen Unkariin. Puolueen johtaja Gabor Vona oli kuitenkin asettanut perustuslain muutoksen kannattamiselle ehdon, joka puolueen mukaan ei täyttynyt.
Jobbik oli vaatinut, että hallituksen on lopetettava kiistanalainen käytäntö päästää maahan asumaan varakkaita ulkomaalaisia valtion velkakirjojen ostoa vastaan. Puolueen mukaan maahan ei pidä päästää sen paremmin rikkaita kuin köyhiä maahanmuuttajia, ja oleskeluvelkakirjat ovat turvallisuusriski.
Parlamentissa järjestetyn äänestyksen jälkeen puolueen kansanedustajat kantoivat banderollia, jossa sanottiin: "Petturi on se, joka päästää terroristeja maahan rahasta".
Asiantuntijoiden mukaan äänestys saattaa johtaa kasvavaan valtataisteluun Orbanin johtaman oikeistopuolueen Fideszin ja Jobbikin välillä. Maassa on määrä pitää vaalit vuonna 2018.
Unkari äänesti aikanaan EU:n turvapaikanhakijakiintiöitä vastaan. Ne tulivat kuitenkin voimaan, koska enemmistö jäsenmaista kannatti niitä. Orbanin ajaman lakiesityksen mukaan ulkomaalaisia ei voisi sijoittaa Unkariin ilman maan parlamentin ja viranomaisten hyväksyntää.