USA haluaa harjoitella aseiden siirtämistä Ruotsiin – "Tietysti Venäjä hermostuu"

Patriot-ohjuksen laukaisu.
Patriot-järjestelmä halutaan tuoda Ruotsiin harjoitusmielessä.
Julkaistu 07.03.2016 19:02

MTV UUTISET

Yhdysvaltain Euroopan-joukkojen komentaja haluaisi sijoittaa amerikkalaisen asejärjestelmän Ruotsin maaperälle harjoitusmielessä. Harjoituksessa siirrettäisiin kalustoa ilma- ja meriteitse Ruotsin alueelle. Yhdysvaltalaiskomentaja Bed Hodges kertoi toiveestaan Ruotsin TV4:n haastattelussa.

Ruotsi osallistuu parasta aikaa 15 maan jokavuotiseen sotaharjoitukseen Norjassa. Cold Response -harjoitukseen osallistuu myös Naton kumppanimaita Suomi mukaan lukien.

Kaluston kuljetuksien lisäksi on harjoiteltu muun muassa amerikkalaisjoukkojen maihinlaskua Norjaan.

Ruotsissa uskotaan myös ruotsalaisten ja amerikkalaisten joukkojen yhteisharjoitusten lisääntyvän seuraavan parin vuoden aikana.

”Tietysti Venäjä hermostuu”

Komentaja Hodgesin mukaan aseiden siirtämisen harjoittelu Ruotsiin ja takaisin olisi samalla myös voimannäyttö. Sillä halutaan todistaa Venäjälle, että myös Nato on nostanut valmiuttaan Itämeren alueella.

Harjoituksessa siirreltäisiin huippumoderneja Patriot-ohjuksia, joita laukaistaan erilaisilta alustoilta. Patriotit ovat tärkeä osa amerikkalaista ilmatorjuntaa ja niitä käyttävät myös monet muut valtiot puolustuksessaan.

Ruotsalaisen puolustusasiantuntija Stefan Ringin mukaan on päivänselvää, että Venäjä hermostuisi harjoituksesta.

– Mutta meillä nykyisin oleva ilmatorjuntajärjestelmä on jo auttamattoman vanhanaikainen ja se on todella tarpeen uusia, toteaa Ring Ruotsin TV4:n haastattelussa.

"Venäjä provosoi Itämerellä"

Ruotsin liberaalisiivestä ainakin kansanpuolueen puheenjohtaja Jan Björklund kiirehti kiittelemään amerikkalaiskomentajan ajatusta Aftonbladet-lehdelle.

– Ruotsin on vahvistettava puolustustaan ja lisättävä yhteistyötä Naton kanssa. Venäjä käyttäytyy Itämerellä nyt niin provosoivasti. Yksi keino vahvistaa puolustuskykyämme on yhteistyön kautta.

Puolueettomuuspolitiikkaa Björklund pitää jo historiana.

– Ruotsi on läntinen demokratia ja meidän on tehtävä yhteistyötä muiden kanssa suojellaksemme itseämme.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat