Usko tai älä, mutta juhannuksesta tulossa jopa tukalan helteinen – muistatko vielä vuoden 99 superjuhannuksen?

6:25img
Muistatko tämän superkuuman 99-juhannuksen? Samassa lähetyksessä meteorologi kertoo, mihin helle tänä juhannuksena osuu.
Julkaistu 13.06.2020 17:30
Toimittajan kuva

Sanna Pietiläinen

sanna.pietilainen@mtv.fi

Tänä juhannuksena on luvassa jopa samanlaisia helteitä kuin vuoden 1999 superjuhannuksena. Suomessa ollaan toki totuttu viettämään juhannus säässä kuin säässä. Vuonna 1988 vettä tuli kuin aisaa ja 2014 oli kylmä; Pohjanmaalla mitattiin jopa pakkasasteita.

Kesän 1999 juhannus oli poikkeuksellinen: silloin koettiin sekä korkeimmat lämpötilat että runsaimmat sademäärät. Juhannukseksi 2020 on ennustettu myös helteitä – eli vähintään +25 astetta – Etelä- ja Keski-Suomeen.

MTV Uutisten meteorologi Pekka Pouta arvioi juhannusennustuksessaan, että myös muualla Suomessa päästään todennäköisesti yli 20 asteeseen. Epävarmin säätilanne näyttäisi tänä juhannuksena olevan Lapissa.

Yksi asia on varmaa: oli keli mikä tahansa, juhannus vietetään. Tässä katsaus muutamiin ääriolosuhteisiin viime vuosikymmeninä.

1999 koettiin superjuhannus

Ilmatieteen laitoksen mukaan Kotkassa mitattiin vuoden 1999 juhannusaattona 31,1 astetta, ja Ylämaan Ylijärvellä juhannuspäivän ennätys: 32,5 astetta. Helteinen juhannuspäivä päättyi rajuihin ukkoskuuroihin ja puuskatuuliin. Suurin juhannuksen ajan sademäärä mitattiin 1999, jolloin Kokemäen Rausenkulman havaintoasemalta mitattiin juhannusoäivän sateen määräksi 71,5 millimetriä. Myös Kokemäen Askolassa on tullut tuolloin reilusti vettä: 65,7 millimetriä.

Ilmatieteen laitos kertoo, että vuotta 1999 lämpimämpi juhannus oli vuonna 1935, jolloin Ähtärissä saavutettiin kesäkuun Suomen lämpöennätys 33,8 astetta.

Vuoden 1988 sateet vetävät vertoja ennätysluvuille. Silloin vettä on tullut 50–60 millimetriä niin Satakunnassa, Pohjanmaalla kuin Etelä-Savossakin.

Muistatko tämän juhannuksen? Palaa tunnelmiin jutun yläosassa olevalla videolla!

Pakkasta juhannuksena 2014

Lunta satoi Hämeenlinnassa 17. kesäkuuta 2014. Lukijan kuva: Tero Koskinen

Lunta satoi Hämeenlinnassa 17. kesäkuuta 2014. Lukijan kuva: Tero Koskinen.

Vuoden 2014 juhannuksena oli kylmää kuin lokakuussa ja satoi jopa rakeita. Tosin kaikkein kylmimmät juhannuslukemat mitattiin neljä vuotta myöhemmin Lapissa. Vuonna 2018 Kilpisjärvellä päästiin päivällä vain 1,2 asteeseen, kertoo Ilmatieteen laitos.

Vuonna 2014 Helsingissä mitattiin juhannuspäivän vastaisena yönä + 6 astetta. Pohjoisempana lämpötila oli alle nollan. Etelä-Pohjanmaalla sijaitsevalla Alajärvellä mitattiin jopa pakkasasteita tuona yönä: -2,2 astetta.

Lumiukko juhannuslaiturilla Merimaskussa vuonna 2014. Kuva: Riku Santti.

Hellettä harvoin kahtena juhannuspäivänä peräkkäin

Ilmatieteen laitoksen mukaan joko juhannusaattoon tai -pyhään sattuu hellesäätä keskimäärin kerran neljässä, rannikoilla keskimäärin kerran viidessä ja Lapissa keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa. Molempiin päiviin sattunut helle on harvinainen.

Juhannuksen tienoilla sadekuurojen tilastollinen todennäköisyys on jo yhtä suuri kuin heinäkuussa. Juhannuksena esiintyy melko usein voimakkaita kuurosateita. Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan kuitenkin keskimäärin joka toinen tai joka kolmas juhannus on poutainen ja myös aurinkoinen.

Lue myös: Pekka Poudan juhannussään ennuste julki! Kuurosaderiski saattaa sittenkin vaania hellelukemia – konkarimeteorologi näyttää, missä päästään todennäköisimmin yli +25 asteeseen

Tuoreimmat aiheesta

Sää