Naisten osuus seurakuntien papeista on noussut ensimmäistä kertaa yli puoleen, kertoo Uutissuomalainen.
Viime vuonna naisia oli Uutissuomalaisen selvityksen mukaan päätoimisista ja kokoaikaisista papeista yhteensä 51 prosenttia, kun vielä toissa vuonna naisia ja miehiä oli yhtä paljon.
– On selvää, että tämäkin ala naisistuu. Teologian opiskelijoiden sukupuolijakauma on selvästi naisenemmistöinen, Kirkon työmarkkinalaitoksen lakimies Timo von Boehm sanoo Uutissuomalaisen lehtien haastattelussa.
Kirkkoherroista naisia oli viime vuonna lähes kolmannes, kun vielä vuonna 2011 naisten osuus oli kymmenen prosenttia ja vuonna 2001 vain viisi prosenttia.
Tutkimusten perusteella nuoret naiset ovat huomattavasti valmiimpia johtamistehtäviin kuin vanhemmat naispuoliset papit.
Seurakuntapastoreista naisia oli viime vuonna 61 prosenttia ja kappalaisista 47 prosenttia. Muissa viroissa toimivista naisten osuus oli 55 prosenttia.
Lue myös: Kysely: Seurakunnissa ilmenee seksuaalista häirintää ja epätasa-arvoa
Tilanne ei vieläkään helppo
Edelleenkään naispuolisten pappien tilanne ei ole Uutissuomalaisen haastattelemien von Boehmin ja Itä-Suomen yliopiston käytännöllisen teologian professorin Kati Tervo-Niemelän mukaan helppo kaikissa seurakunnissa.
Tervo-Niemelän mukaan huolestuttavan moni naispuolinen pappi joutuu yhä epäasiallisen kohtelun kohteeksi. Suunnilleen puolet naispuolisista papeista kertoo kokeneensa edellisen 12 kuukauden aikana epäasiallista kohtelua.
Epäasiallinen kohtelu voi olla esimerkiksi häirintäsoittoja, kiusaamista tai vähättelevää suhtautumista työyhteisössä.
Tervo-Niemelä muistuttaa, että naispappeuden vastustajia on nykyään määrällisesti hyvin vähän.
Tällä viikolla tuli 35 vuotta siitä, kun ensimmäiset naispuoliset papit vihittiin virkaan.