Uusi dokumentti avaa Elizabeth Taylorin 40 tunnin ennen kuulemattomia haastattelunauhoja – oli kyllästynyt elämään ollessaan naimisissa Eddie Fisherin kanssa

Näyttelijä Elizabeth Taylorin vuosien 1964–1965 haastattelunauhoista on koostettu HBO:n uusi dokumentti Elizabeth Taylor: The Lost Tapes. Taylor kertoo dokumentissa muun muassa itsemurhayrityksestään ajalta, jolloin hän oli onnettomasti naimisissa Eddie Fisherin kanssa.

Edesmenneestä näyttelijästä Elizabeth Taylorista on kaivettu esiin haastattelunauhoja, joiden pohjalta on tehty dokumenttielokuva Elizabeth Taylor: The Lost Tapes. Se sai ensi-iltansa 3. elokuuta HBO-suoratoistopalvelussa ja sen on ohjannut Nanette Burstein.

Alta voit katsoa Elizabeth Taylor: The Lost Tapes -dokumentin trailerin.

Dokumentti pureutuu muun muassa Taylorin kahdeksaan avioliittoon seitsemän miehen kanssa. 

Taylor avautuu dokumentissa hänen ja neljännen aviomiehensä näyttelijä Eddie Fisherin suhteesta.  

– En koskaan rakastanut Eddietä. Pidin hänestä. Säälin häntä, Taylor kertoo dokumentissa. 

Elokuvassa kuullaan otteita 40 tunnin keskusteluista, joita Taylor ja edesmennyt toimittaja Richard Meryman ovat käyneet. Haastattelutallenteet ovat vuosilta 1964 ja 1965, jolloin Taylor oli luultavasti kuuluisuutensa huipulla yhdessä Kuka pelkää Virginia Woolfia? -elokuvan Richard Burtonin kanssa. Taylor meni naimisiin Burtonin kanssa ja erosi kahdesti vuosina 1964–1976.

Taylor myöntää, että tykkäsi jutella Fisherin kanssa, mutta tämä ei kuitenkaan ollut hänen kolmas aviomiehensä Mike Todd. Taylor sai Toddin kanssa lapsen ja tuotti Oscar-palkitun elokuvan Maailman ympäri 80 päivässä. Todd kuoli lento-onnettomuudessa vuonna 1958 vain reilu vuosi sen jälkeen, kun oli mennyt Taylorin kanssa naimisiin. 

Koska Fisher oli Toddin ystävä, Taylor joutui heidän yhteiseen suruunsa ja suostui naimisiin Fisherin kanssa. 

Ongelmana oli kuitenkin Fisherin ja Debbie Reynoldsin avioliitto. Dokumentissa on kuvamateriaalia, jossa Taylor ja Fisher allekirjoittavat avioliittotodistukset vain kolme tuntia sen jälkeen, kun hänen ja Reynoldsin avioero oli astunut voimaan vuonna 1959. Siitä seurasi kansallinen skandaali.

Vielä viisi vuotta myöhemmin Taylor kutsuu avioliittoaan Fisherin kanssa ”yhdeksi suureksi, helvetin kamalaksi virheeksi" Merymanin haastatteluissa. Fisher kuoli 82-vuotiaana vuonna 2010.

– Eddie piti huolen siitä, että tunsin itseni yksinäiseksi. Emme koskaan käyneet ulkona, Taylor muistelee dokumentissa ja sanoo, että se tuntui kuin olisi ollut lukkojen takana.

Taylor oli sanojensa mukaan niin masentunut, että otti unilääkkeitä "tarkoituksella, rauhallisesti ja Eddien nähden" yrittäessään itsemurhaa. 

– Mieluummin kuolen kuin otan avioeron vastaan. Olin kyllästynyt elämään, Taylor sanoo haastattelussa.

Taylorin mukaan hänen itsemurhayrityksensä seuraukset hänen lapsilleen tekivät siitä hirvittävän. Taylorilla oli toisen aviomiehensä Michael Wildingin kanssa pojat Michael Howard ja Christopher Edward, Toddin kanssa tytär Liza Frances ja Burtonin kanssa adoptoitu tytär Maria McKeown

Dokumentti nähtiin ennen ensi-iltaansa Cannesin elokuvajuhlilla toukokuussa 2024.

Taylor kuoli sydämen vajaatoimintaan 79-vuotiaana vuonna 2011. 

Lähde: People

Älä jää yksin ongelmiesi kanssa. Pahaan oloon saa apua ympäri vuorokauden päivystävästä Kriisipuhelimesta numerosta 09 2525 0111. Itsemurhan tehneiden läheisille vertaistukea tarjoavan Surunauha ry:n numero 044 751 9916 palvelee arkisin klo 9–15.

Lue myös:

    Uusimmat