Uusi ja kenties hurjin helle-ennätys voi vielä mennä rikki – katso häkellyttävä ennuste

Sunnuntai ei jäänyt tämän kuun viimeiseksi hellepäiväksi.

Lämpötila on kohonnut tänään yli 25 asteeseen ainakin Raumalla, kertoo Ilmatieteen laitos viestipalvelu X:ssä. Hellepäiviä on ollut tänä vuonna siis jo 70, mikä on jälleen uusi ennätys.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Rauman Pyynpään mittausasemalla mitattiin 25,1 asteen lämpötila tänään iltapäivästä.

Sää jatkuu vuodenaikaan nähden huomattavan lämpimänä myös tällä viikolla. Etelä- ja keskiosissa maata elohopea nousee alkuviikosta pitkälti 20 asteen yläpuolelle. Myös pohjoisosissa maata saadaan nauttia parinkymmenen asteen lämpötiloista.

– Etelänpuoleinen tuuli on sen verran voimakkaampaa, että se varmasti osaltaan estää kaikista terävimmän lämpöhuipun tämän päivän lukemissa, meteorologi Miina Manninen arvioi ennen hellelukemien ylittymistä.

Huomenna tiistaina sää on koko maassa laajalti aurinkoista ja kesäisen lämmintä, ja tilastoihin saatetaan kirjata 71. hellepäivä tälle vuodelle.

– Kaakonkulmalla tai ihan itärajalla saatetaan mitata hellettä. Itä- ja Pohjois- Suomessa on yhtä lämmin päivä kun tänäänkin. Pohjoisessa mennään parinkymmenen asteen lukemissa, kertoo Manninen.

Tiistain jälkeen sää on muuttumassa epävakaisemmaksi. Loppuviikolla sateita saadaan päivittäin jossain päin maata.

Keskiviikkona elohopea jää suuressa osassa maata parinkymmenen asteen alapuolelle.

Syyskuussa ennätysmäärä hellepäiviä

Ajanjaksoon nähden tyypillisissä lämpötiloissa ei syyskuuta olla vietetty, sillä monesti syyskuussa ei mitata hellettä ollenkaan.

– Kauttaaltaan lämpötilat on vähintään viitisen astetta keskimääräisten pitkän ajan keskiarvojen yläpuolella, Manninen sanoo.

Sunnuntaina rikkoutui syyskuun hellepäivien ennätys, kun Raumalla ja Kokemäellä elohopea kipusi 25,3 asteeseen. Syyskuun hellepäivien lukumäärä nousi ennätykselliseen kuuteen kappaleeseen, maanantaina ennätys parani seitsemään.

Aiempi hellepäivien lukumäärän ennätys on 1961 alkaneissa vertailukelpoisten säähavaintojen tilastoissa vuodelta 1968, jolloin hellepäiviä oli tuolloin yhteensä viisi kappaletta.

Myöhäisin mitattu hellelukema on ollut 17. syyskuuta, ja on hyvin mahdollista, että tämäkin ennätys saattaa vielä tänä vuonna rikkoutua.

– Kyllä sitäkin saatetaan vielä hätyytellä, sillä ensi viikon loppupuolella helteinen ilmamassa saattaa palata, että teoriassa se on mahdollista.

Päivitetty juttua hellelukemien ylittymisellä myös maanantaina.

Katso koko sääennuste jutun alussa olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat