Sairaaloiden leikkausjonojen pelätään pitenevän ja kustannusten nousevan ensi vuonna, kun uuden terveydenhuoltolain vaikutukset näkyvät alueilla. Uudistuksen myötä kaikki anestesiaa vaativat leikkaukset siirtyvät pois aluesairaaloilta, elleivät ne toimi yliopistosairaaloiden piirissä.
Uusi terveydenhuoltolaki haluaa keskittää kaiken anestesiaa vaativan kirurgisen toiminnan keskus- ja yliopistosairaaloihin. Tämä tarkoittaa että esimerkiksi tekonivelten leikkauksia ei jatkossa tehdä aluesairaaloissa. Potilaan kannalta tämä tietää pitempiä matkoja ja leikkausjonoja. RKP:n Anna-Maja Henriksson on tekemässä lakialoitetta tämän estämiseksi.
– Se on johtamassa myös siihen, että yksityiseltä puolelta kielletään näitä leikkauksia, ellei niitä tehdä sellaisissa sairaaloissa joissa on sekä perusterveydenhuollon että erikoissairaanhoidon ympärivuorokautinen päivystys.
Henriksson ihmettelee sitä, että uudistus rajoittaa yksityisten toimijoiden mahdollisuuksia toimia tällä alalla, vaikka hallitus samalla puhuu niin paljon potilaan valinnanvapaudesta. Peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) mielestä leikkausten laatu voidaan taata paremmin keskittämällä toimintaa.
– Potilasturvallisuuden ja osaamisen keskittämisen ja sen osaamisen varmistamisen vuoksi. Samat säännökset koskevat julkisin varoin toteutettuja palveluita, olipa sitten sairaalan katolla yksityisen tai julkisen toimijan kyltti.
Myös hallituspuolueiden kansanedustajat ovat huolissaan tästä kehityksestä. Uudistus asettaa myös aluesairaalat hyvin eriarvoiseen asemaan, koska aluesairaalat jotka kuuluvat yliopistosairaaloiden piiriin voivat jatkaa leikkauksia poikkeusluvalla.
Keskustan Sirkka-Liisa Anttilan mielestä kyse on lähinnä sosiaali ja terveysministeriön virkamiesten keskittämisvimmasta.
– Tämän laskutoimituksen haluan itse nähdä, miten tässä operaatiossa syntyy säästöjä. Myös potilaiden hoitojonot pitenevät, se ei ole potilaan etu.
Lakialoite on tarkoitus jättää eduskuntaan ensi viikolla.