Vantaalla kesäkuussa tapahtuneesta nuoren transnaisen surmasta epäilty kolmekymppinen mies on passitettu mielentilatutkimukseen. Tutkintavankeuteen mies määrättiin jo aiemmin kesällä. Poliisi raottaa tapauksen yksityiskohtia MTV Uutisille.
Vuonna 1991 syntyneen miehen epäillään surmanneen 1994 syntyneen transnaisen keittiöveitsellä vantaan Hakunilassa kesäkuun 12. päivän illalla. Välikohtaus tapahtui uhrin asunnossa.
Mies otettiin kiinni Iisalmesta aamuyön varhaisina tunteina seuraavan vuorokauden puolella, 13. kesäkuuta. Tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Mikko Minkkinen kertoo, että mies soitti itse aamuyöllä poliisille ja kertoi tapahtuneesta.
– Hän on myöntänyt teon.
Lyhyeksi jääneen, Pohjois-Savoon suuntautuneen ”pakomatkan” taustalla oli Minkkisen mukaan todennäköisesti tunnekuohu.
– Ehkä hän oli ollut hieman epätoivoinen teon jälkeen. Ehkä hän lähti siksi.
Mies määrättiin tutkintavankeuteen taposta todennäköisin syin epäiltynä vain joitain päiviä kiinnioton jälkeen. Mielentilatutkimukseen mies määrättiin Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden päätöksellä viime viikolla.
Lue myös: Transjärjestö kritisoi poliisin tiedotusta Vantaan Hakunilan tappoepäilyssä – "Transnainen ei koskaan ole "mies" vaikka hetu mitä sanoisi"
Taustalla ehkä "ihmissuhdeasioita"
Minkkisen mukaan poliisilla on jonkinlainen kuva välikohtaukseen johtaneista tapahtumista, vaikka lopullista totuutta kahden henkilön väliseksi jääneestä tilanteesta voi olla jälkikäteen vaikea saada.
– Epäilty on kyllä kertonut meille tekoon johtaneista asioista aika hyvin. Mutta muuta kauttahan me emme voi näistä asioista saadakaan paljoa tietoa, kun toinen paikalla ollut henkilö on kuollut.
Minkkisen mukaan on mahdollista, että väkivaltaisesti päättyneen riidan taustalla oli "ihmissuhdeasioita". Osalliset tunsivat toisensa entuudestaan ja olivat myös tavanneet aiemmin.
– Ehkä ne syyt ovat näihin ihmissuhdeasioihin liittyviä enemmänkin. Asiaan ei liity muita ihmisiä.
Minkkinen ei ota kantaa siihen, miksi kaksikko oli tapahtuma-aikaan kahdestaan uhrin asunnossa Vantaan Hakunilassa.
– Nämä asiat menevät yksityisyydensuojan piiriin.
Ei suunnitelmallisuutta, eikä päihteitä
Tapausta on tutkinut tappona. Minkkisen mukaan poliisi ei ole löytänyt viitteitä siitä, että teosta epäilty mies olisi suunnitellut henkirikosta etukäteen.
Minkkisen mukaan myöskään päihteillä ei ole ollut osuutta tapahtumiin.
Epäillyn tunnustuksen myötä tapauksen tutkinta etenee Minkkisen mukaan suoraviivaisesti. Minkkisen mukaan jutun valmistumisessa saattaa kuitenkin vierähtää tovi.
– Meillä ei ole epäselvyyttä tekijästä. Nyt selvitellään lähinnä tekoa edeltäneitä tapahtumia.
– Tällä hetkellä odottelemme edelleen vielä joitain lausuntoja. Tulee kestämään jonkin aikaa ennen kuin tapaus menee syyttäjälle – siinä voi kestää kauankin, sillä mielentila-arviot valmistuvat todennäköisesti vasta lähempänä loppuvuotta.
Poliisi ei tiedottanut tapauksesta
Vaikka tapahtumat ajoittuvat kesäkuun puoliväliin, julkisuuteen asia nousi vasta noin kuukautta myöhemmin heinäkuussa. Poliisi ei ollut aiemmin tiedottanut henkirikosepäilystä, vaan asiasta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.
Minkkistä uutisoinnin aikaan sijaistanut rikoskomisario Rauno Jämsä perusteli tiedottamatta jättämistä Ilta-Sanomille sillä, että asian tutkinnasta ennen häntä vastannut tutkinnanjohtaja oli unohtanut asian kiireessä.
Minkkinen täsmentää lausuntoa.
Hänen mukaansa asiasta ei tiedotettu oma-aloitteisesti, sillä epäilty rikos oli tapahtunut neljän seinän sisällä, eikä tapaukseen liittynyt muita henkilöitä. Epäilty tekijäkin otettiin nopeasti kiinni ja mies ilmoitti itse tehneensä teon.
Poliisi ei Minkkisen mukaan siis nähnyt syytä kertoa asiasta julkisuuteen. Minkkinen tähdentää, että päätöksen tiedottamisesta tekee tutkinnanjohtaja tapauskohtaisesti.
– Asiasta olisi kyllä kerrottu, jos se olisi noussut muuta kautta esille, hän sanoo.
Poliisi pysyy linjassaan: Sukupuolet katsotaan viranomaisrekisteristä
Tapaus on herättänyt keskustelua myös siksi, että Ilta-Sanomat uutisoi poliisin antamien tietojen perusteella, että väkivallanteon taustalla olisi ollut kahden miehen välinen riita. Jutussa poliisi siis antoi ymmärtää, että uhri olisi mies.
Myös MTV uutisoi asiasta Ilta-Sanomien julkaiseman jutun pohjalta ja kertoi, että epäillyn henkirikoksen uhri olisi nuori mies.
Muun muassa Transfeminiinit ry otti asiaan nopeasti kantaa sosiaalisessa mediassa ja kertoi, että vaikka uhrilla oli ollut miehen henkilötunnus Suomen translainsäädännön takia, henkilö oli todellisuudessa transnainen. Järjestö kertoi todentaneensa uhrin henkilöllisyyden useista lähteistä.
Transfeminiinit ry ja neljä muuta järjestöä, Trasek ry, Trans ry, Pro-tukipiste rf sekä Regnbågsankan rf, julkaisivatkin myöhemmin yhteisen kannanoton, jossa vaadittiin oikaisua henkirikoksesta tiedottamiseen ja uutisointiin.
Järjestöt vaativat poliisilta korjausta tiedotukseen ja anteeksipyyntöä. Myös sisäministeriöltä ja Poliisihallitukselta vaadittiin konkreettisia toimia "poliisin vähemmistöihin kohdistuvien asenteiden kartoittamiseksi" sekä "vähemmistöjen kohtaamisen ja kunnioittamisen kouluttamista sekä tuleville että jo palveluksessa oleville poliiseille".
– Vantaan henkirikoksen tulee jäädä viimeiseksi, jossa poliisi tietoisesti jättää uhrin sukupuolen huomioimatta ja suhtautuu väheksyvästi vähemmistönaisten kohtaamaan väkivaltaan, kannanotossa sanotaan.
Minkkinen kommentoi asiasta virinnyttä keskustelua toteamalla, että poliisi on tiedottanut tapauksesta ”viranomaisrekistereiden mukaan”. Hänen mukaansa poliisi ei voi ottaa kantaa siihen, oliko kyseessä transnainen, sillä kyse on henkilön yksityiseen elämään liittyvästä asiasta.
– Ei poliisi ota näihin kantaa.
– Viranomaisrekistereiden mukaan mennään ja sieltä tulevat muun muassa osallisten sukupuolet. Emme voi lähteä muullekaan linjalle. Ainoa mahdollinen vaihtoehtoinen linja olisi tiedottamisen supistaminen, eli että puhuttaisiin vain henkilöistä.