Uusnatsille luetaan syytteet kahden lapsen murhan yrityksestä Oulussa

Oulun käräjäoikeudessa käsitellään tänään kauppakeskus Valkeassa kesäkuussa tapahtunutta puukotusta. 

Äärioikeistotaustainen mies puukotti poliisin mukaan 12-vuotiasta lasta ja yritti puukottaa 14-vuotiasta. Miestä syytetään kahdesta murhan yrityksestä ja yhdestä laittomasta uhkauksesta.

Poliisin mukaan mies hyökkäsi täysin yllättäen 12-vuotiaan pojan kimppuun ja puukotti tätä useita kertoja takaapäin. 

Mies yritti poliisin mukaan lähteä myös puukotuksen uhrin seurassa olleen 14-vuotiaan pojan perään, mutta vartija puuttui tilanteeseen.

– (Puukotuksen uhri) on lyyhistynyt maahan, ja toinen poika on lähtenyt pakoon. Epäilty on lähtenyt perään ja yrittänyt siinäkin lyödä puukolla. Vartija on toiminut rohkeasti, mennyt väliin ja saanut taklattua epäillyn. Sitten sivullisetkin ovat tulleet apuun, puukko on saatu pois epäillyltä ja tilanne hallintaan, kertoi kesäkuussa Ari Soronen keskusrikospoliisista (KRP).

Epäiltyä rikosta ovat tutkineet KRP ja Oulun poliisi.

Rasistinen motiivi?

Molemmat uhrit ovat ulkomaalaistaustaisia, ja keskusrikospoliisi kertoi pian tapahtuneen jälkeen, että epäillyllä miehellä on äärioikeistotaustaa. 

Hän on ollut mukana sittemmin kielletyn uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) toiminnassa. Hänellä on myös aiempaa väkivaltarikostaustaa.

Mies on aiemmin tuomittu muun muassa järjestyksenvalvojan puukotuksesta Jyväskylän kirjastossa vuonna 2013. 

Hän pyrki kahden muun ihmisen kanssa tilaisuuteen, jossa käsiteltiin äärioikeistoa käsittelevää kirjaa.

Valkean puukotuksen esitutkinnassa yksi tutkintalinjoista on ollut se, oliko teoilla rasistinen motiivi. 

Epäillyn avustajaksi määrätty asianajaja Heikki Aspegren kertoi kesäkuussa STT:lle, että mies on kuulusteluissa myöntänyt 12-vuotiaan puukottamisen, mutta kiistänyt tappamistarkoituksen ja sen, että kyse olisi ollut ulkomaalaisvastaisesta toiminnasta.

Epäilty määrättiin heinäkuussa mielentilatutkimukseen, joka on edelleen kesken. 

Aluesyyttäjä Juha Karikoski kertoi tuolloin STT:lle, että epäillyn mielentilan tutkiminen on perusteltua sen nojalla, mitä esitutkinnassa on selvinnyt tämän terveydentilasta.

Valkeassa toinenkin puukotus

Kesäkuussa, alle viikko lapsiin kohdistuneesta hyökkäyksestä kauppakeskus Valkeassa tapahtui toinen puukotus. 

15-vuotiaan epäillään puukottaneen aikuista ulkomaalaistaustaista miestä. Poika vangittiin kesäkuun lopulla tapon yrityksestä epäiltynä.

Epäillyn avustaja, asianajaja Kari Eriksson sanoi tuolloin, että teon taustalla on rasistinen ideologia. 

Hänen mukaansa epäillyn puukon kahvassa oli hakaristimerkkejä, ja tällä oli myös päällään paita, jonka saksankielinen teksti ilmensi natsiaatetta.

Poliisi kertoi aiemmin olevan viitteitä siitä, että veitsihyökkäys oli kopioitu Valkeassa edellisviikolla tapahtuneesta puukotuksesta. Erikssonin mukaan epäilty on kuulusteluissa kiistänyt tämän.

Lue myös:

    Uusimmat