Hallituspuolueiden eduskuntaryhmissä on halua laskea ravintoloissa myytävän alkoholin arvonlisäveroa, jotta alkoholin kulutusta saataisiin ohjattua ravintoloihin, kertoo Uutissuomalainen.
Ravintola-alkoholin hinnan alentamiseen löytyy kannatusta niin keskustan kuin kokoomuksen riveistä. Veroa voidaan kuitenkin laskea vain, jos veromenetykset voidaan korvata muualta saatavilla tuloilla.
– Olisi ihan tervettä, että alkoholin nauttiminen voisi tapahtua hivenen enemmän ravintoloissa, jos sitä ylipäätään halutaan nauttia. Ja jos pelivaraa löytyy arvonlisäveron alentamiseen, se olisi ihan hyvä asia, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen sanoo Uutissuomalaiselle.
Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Markus Lohen mukaan arvonlisäveron laskusta on puhuttu yleisellä tasolla. Sen lisäksi on keskusteltu erilaisista vaihtoehdoista alkoholinkulutuksen ohjaamiseksi ravintoloihin.
– Jos saadaan sellainen kuvio, että saadaan parannettua ravintoloiden kannattavuutta ja ohjattua asiakkaita sinne, niin mikä ettei, se on silloin ihan järkevää, Lohi sanoo.
Myös kokoomuksen eduskuntaryhmän ensimmäinen varapuheenjohtaja Jukka Kopra pitää ajatusta kannatettavana.
Uuden vaihtoehdon eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo kertoi myöhemmin tiedotteessa, että ryhmä kannattaa veroalea ravintola-alkoholille. Ehtona on kuitenkin se, että alkoholilain muutos sallii nykyistä vahvempien alkoholijuomien tulon kauppoihin. Ryhmä tahtoo kauppoihin ainakin 5,5 prosentin vahvuiset juomat.
– Olemme valmiita laskemaan ravintoloissa myytävän alkoholin arvonlisäveroa. Veronkevennystä katetaan alkoholiveron maltillisella kahden prosentin korotuksella, Elo kirjoittaa.
Taustalla pitkä vääntö
Veronnosto ei kuitenkaan ole ongelmatonta, koska se voi johtaa Viron viinarallin kiihtymiseen, arvelee kokoomuksen eduskuntaryhmän ensimmäinen varapuheenjohtaja Jukka Kopra.
– Jos alkoholiuudistus saadaan läpi, se vähentää Viron matkustajatuontia ja sen seurauksena valtion alkoholiverosta saama tuotto tulee väistämättä kasvamaan ilman alkoholiveron korotusta.
Suomessa on kinattu pitkään alkoholilain uudistamisesta. Hallitus pääsi vihdoin asiasta sopuun kesäkuussa, eduskunta äänestää lakipaketista syksyllä. Hallituspuolueet kinasivat aiheesta moneen kertaan ja toukokuussa keskustan Antti Kaikkonen kertoi jo, että asia ei etene tällä hallituskaudella.
Nykyistä vahvemmat oluet, siiderit ja lonkerot tulevat ensi vuoden alusta ruokakauppoihin, jos esitys menee nykymuodossaan läpi. Hallituspuolueiden kansanedustajat saavat lakiesityksen sisältökäsittelyssä tehdä kilpailevia esityksiä prosenttirajasta ilman pelkoa rangaistuksesta. Tämä oli tärkeää etenkin niille keskustan 15 edustajalle, jotka ovat ilmoittaneet, etteivät kannata enimmäispitoisuuden nostoa 4,7 prosentista.
Alkoholilain uudistuksen lopullisessa käsittelyssä hallituspuolueiden edustajien on hyväksyttävä uudistuksen läpimeno, oli enimmäisprosentti mikä hyvänsä.
Juttua täydennetty 2.8. klo 15.37. taustatiedoilla ja Simon Elon kommenteilla.