Useiden tuhansien opiskelijoiden YTHS-maksut ovat menneet pääsiäisen jälkeen ulosottoon, kertoo Uutissuomalainen.
Kela on lähettänyt ulosottoon noin 8500 maksua, joiden eräpäivä oli 31. tammikuuta. Maksujen määrä vastaa noin kolmea prosenttia maksuvelvollisista opiskelijoista.
– Suurin osa opiskelijoista maksaa maksun ajoissa ja lopuistakin suurin osa saatuaan maksumuistutuksen. Maksuista kaksi–kolme prosenttia on lähetetty perittäväksi ulosottoon, kertoo tiimipäällikkö Emmi Lehtonen Kelasta.
Korkeakouluopiskelijoiden tulee maksaa kerran lukukaudessa eli kaksi kertaa vuodessa pakollinen terveydenhoitomaksu Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS:n palveluista. Maksu on tänä vuonna 35,80 euroa lukukaudessa.
Terveydenhoitomaksut koskevat nykyään yliopisto-opiskelijoiden lisäksi myös ammattikorkeakouluopiskelijoita.
Opiskelijan tulee maksaa maksu oma-aloitteisesti
Kela ei lähetä laskua, vaan opiskelijan tulee muistaa maksaa maksu itse. Aikaisemmin maksu on hoitunut yliopisto-opiskelijoilla ylioppilaskunnan jäsenmaksun yhteydessä. Ammattikorkeakouluopiskelijat ovat kuuluneet ennen kuntien terveydenhuollon piiriin.
Lehtosen mukaan laskuttomuus perustuu lakiin. Laissa määritellään maksujen eräpäivät eikä Kela tiedä kaikkia maksuvelvollisia ennen eräpäivää. Tällä hetkellä maksun eräpäivä on sama kuin takaraja läsnä olevaksi opiskelijaksi ilmoittautumisella.
Lehtonen näkee, ettei laskujen lähettäminen muuttaisi ulosottoon päätyvien maksujen osuutta merkittävästi.
– Kun on suuri massa, joukkoon mahtuu myös niitä, jotka eivät hoida asiaa oma-aloitteisesti. Suurempi osa Suomen kansalaisista on ulosoton asiakkaina per vuosi kuin opiskelijoista tässä (maksuasiassa) prosentuaalisesti.
Uutissuomalaisen mukaan ulosottoon menneiden maksujen määrä on suurin niiden kolmen lukukauden aikana, jolloin kaikkien korkeakouluopiskelijoiden on täytynyt maksaa maksu oma-aloitteisesti Kelalle.
Opiskelijat kaipaavat parempaa tiedottamista
Maksutapa on kerännyt myös kritiikkiä.
– Maksumuistutuksia lähetellään paljon ja osa maksuista päätyy ulosottoon asti, kertoo hyvinvointipolitiikan asiantuntija Ninni Kuparinen Samokista.
Ammattikorkeakouluopiskelijoita edustava Samok on toivonut, että terveydenhoitomaksun eräpäivää siirrettäisiin kaksi viikkoa myöhemmäksi kuin läsnä olevaksi ilmoittautuminen tulee tehdä. Kela saisi näin paremmin tiedon läsnä olevien määrästä ja voisi tiedottaa maksuvelvollisia nykyistä paremmin.
Samok on toivonut mahdollisia lakimuutoksia odotellessa Kelalta parempaa ja kohdennettua tiedotusta asiasta maksuvelvollisille.