Vaalipäivän sää: Kannattaa pukeutua lämpimästi – ensi viikolla kaikki muuttuu

Presidentinvaaliuurnille huomenna suuntaavien kannattaa pukeutua lämpimästi, sillä kipakan pureva pakkassää jatkuu. Pilvet kuitenkin väistyvät ja auringonpaisteesta saadaan nauttia laajalti.

Satunnaisia pilviä saattaa aamun aikana näkyä taivaalla maan etelärannikolla ja Pohjois-Pohjanmaalla, mutta pääosin sää on selkeää.

–  Etelärannikolla saattaa siitä pilvestä tulla heikosti lunta, sanoo päivystävä meteorologi Juha Tuomala Ilmatieteen laitokselta.

Etelässä on noin kymmenen astetta pakkasta, maan keskiosissa 10–17 astetta pakkasta ja Lapissa kylmimmillään noin –25 astetta.

– Se on pakkaspäivä, on aika kylmää tuo ilma edelleen. Tuulet ovat heikkoja ja jos pilvisyys lähtee rakoilemaan, etelässä ja lännessä on aika selkeää, Tuomala sanoo.

Tuuli on huomenna pääosin heikkoa. Päivän aikana hentoinen itätuuli viriää niin etelässä kuin Lapissakin.

Alkavalla viikolla lauhtuu

Kirpeä pakkanen jatkuu vielä maanantaina. Alkavalla viikolla loppuviikosta saattaa kuitenkin paikoitellen tulla jo vesisateita.

Tuuli voimistuu maanantaina, ja sen mukana saattaa virrata hieman lauhempaa ilmaa maan eteläosiin.

– Siinä tuuli tietysti lisää pakkasen purevuutta. Aika lailla lämpötilat samat kuin sunnuntaina, ei maanantaina vielä suuria muutoksia, Tuomala sanoi.

Tiistain vastaisena yönä sadealue nousee lounaasta maan etelä- ja länsiosiin. Pohjoisessa lämpötilat tippuvat ennusteen mukaan noin 10–20 pakkasasteeseen ja etelä- ja länsiosissa maata noin 3–10 pakkasasteeseen.

– Sateen alla on alle viiden asteen pakkasia ja lunta tulee sitten jonkin verran. Pikkuhiljaa se sadealue leviää keskiviikon aikana laajemminkin Suomeen, Tuomala sanoo.

Keskiviikkona odotettavissa on etelä- ja länsiosissa maata enää pikkupakkasta tai jopa nollakeliä. Torstaina on luvassa pikkupakkasta.

–  Kyllä se sää tässä on periaatteessa muuttumassa. Samalla voi tulla lumisateitakin ja ihan vettäkin loppuviikolla, Tuomala sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat