Paperinen avainlukulista ei sellaisenaan enää toimi tunnistamisvälineenä 14. syyskuuta alkaen, jolloin vahvan tunnistautumisen vaatimus astuu voimaan.
Osuuspankilla on syyskuun muutoksen jälkeen kaksi tapaa tunnistautua sähköisiin palveluihin. Osuuspankin johtaja Sari Heinonen kommentoi asiaa Huomenta Suomessa.
– Osuuspankilla tulee olemaan syyskuun muutoksen jälkeen kaksi tapaa tunnistautua sähköisiin palveluihin. Yksi tapa on käyttää mobiiliavainta ja toinen on käyttää vanhaa tuttua avainlukulistaa, mutta siihen tulee lisäturvaa tekstiviestivarmennuksen kautta, hän sanoo.
Mobiiliavain on Osuuspankin mobiilisovelluksessa toimiva sähköinen tunnistusratkaisu, johon syötetään PIN-koodi.
Sovellus tai tunnuslukulaite
Vastaavat ratkaisut tulevat käyttöön myös Danske Bankilla.
– Meillä on älylaitteille joko mobiilissa tai tabletissa toimiva sovellus, jonka asiakas lataa ja tunnistautuu hyvin samalla tavalla, Danske Bankin vähittäispankin johtaja Riikka Laine-Tolonen kommentoi Huomenta Suomessa.
– Lisäksi tarjoamme niille, jotka eivät joko halua tai pysty käyttämään älylaitetta, pienen tunnuslukulaitteen, joka tuottaa saman tunnuksen, joka nyt otetaan paperisesta tunnuslukulistasta.
"Pankit toivottavat muutoksen tervetulleeksi"
Lakimuutoksella ajetaan takaa turvallisuuden parantamista.
– Tämä on EU-tasoinen direktiivi. Sillä haetaan EU-tasolla turvallisuutta. Varmasti se on tarpeellinen siinä mielessä, että tässä parannetaan kuluttajan turvallisuutta ja oikeuksia. Pankit katsovat tervetulleeksi tällaisen muutoksen, Heinonen sanoo.
– Näkisin myös erittäin tärkeänä sen, että uudet tavat ovat paljon asiakasystävällisempiä. Me olemme saaneet erittäin hyvää palautetta uudesta tunnistautumisesta, Laine-Tolonen sanoo.
Katso haastattelu kokonaisuudessaan ylhäältä.