Kuumia aaltoja, muistin huononemista, ummetusta ja masennusta. Vaihdevuodet aiheuttavat kiusallisia oireita suurimmalle osalle naisista. Lääketieteen ja kirurgian tohtori ja dosentti Leo Mäkäräinen gynekologikeskus Medisonarista vastasi kysymyksiimme menopaussista.
Mitkä ovat tavallisimpia vaihdevuosioireita?
− Tavallisia välittömiä vaihdevuosioireita ovat ärtyvyys, masentunut mieliala, väsymys, kuumat aallot, painon nousu, hikoilu, unettomuus, nivel- ja lihaskivut, päänsärky, muistin huononeminen, itkuherkkyys, sydämen tykytys ja sukupuolinen haluttomuus.
Milloin vaihdevuodet keskimäärin alkavat?
− Keskimääräinen menopaussi-ikä suomalaisella naisella on 51 vuotta, mutta tämä vaihtelee laajasti 45−55 ikävuoden välillä. Ennenaikaiseksi menopaussiksi luetaan alle 40-vuotiaana loppuneet kuukautiset.
Tuleeko menopaussi kaikille?
− Estrogeenitason aleneminen vaihdevuosien aikana aiheuttaa oireita noin 80 prosentille naisista. Noin kolmasosalla oireet kestävät yli viisi vuotta ja viidesosalla yli 15 vuotta. Vaihdevuosioireet vaihtelevat tyypiltään, luvultaan ja voimakkuudeltaan erittäin paljon.
Mitä apua vaihdevuosiin on saatavilla?
− Terveelliset elämäntavat voivat auttaa sietämään lieviä vaihdevuosioireita. Vaikeat oireet korjaantuvat kuitenkin vain käyttämällä estrogeeniä. Vaihdevuosioireiden hormonikorvaushoidolla korjataan elimistön estrogeenipitoisuus sille tasolle, että menopaussin oireita ei ole. Lääkehoidossa käytetään pienintä riittävää annosta ja vain niin pitkään kuin on tarpeellista. Yleensä muutaman vuoden hoito riittää.
Mitä haittoja hormonihoidosta on?
− Rintasyövän vaara suurenee pitkäaikaisen eli yli viiden vuoden hoidossa. Estrogeenin ja keltarauhashormonin yhdistelmä on haitallisempi kuin pelkkä estrogeeni. Estrogeeniin liittyy myös pieni laskimoveritulpan riski, joka on suhteessa käytettyyn hormoniannokseen.