Vaihdevuosien karmaisevan synkkä historia

Lehtikuva/Martti Kainulainen
Copyright:MTV3 Oyj/Lehtikuva,2010
Julkaistu 27.06.2010 15:00(Päivitetty 08.11.2012 11:16)

Vaihdevuosien historia on synkkä vastenmielisten lääkejuomien ja pyörtyilevien naisten muodossa. Oireista kärsineet naiset luokiteltiin pahimmillaan samaan kastiin mielenterveyspotilaiden kanssa, ja menopaussia kutsuttiin kuoleman portiksi. Ei ihme, että naiset edelleen kauhistellen pelkäävät sen alkamista.

Vaihdevuodet ovat outo biologinen prosessi, joiden tarkoitusta ei vieläkään tarkkaan tunneta. Tämänlainen muutosprosessi on harvinainen muilla nisäkkäillä. Vaihdevuosien alkaminen rajoittaa hedelmällisten munasolujen tuottamista, jonka jälkeen nainen ei ole enää sukukypsä.

Tutkijat eivät ole varmoja siitä, miksi naisen keho muuttuu niin radikaalisti viidenkymmenen ikävuoden tienoilla. Ensimmäisen kerran tämä täysin luonnollinen puoli naisen elämänsyklissä huomattiin pronssiajan tienoilla.

Varhaisina aikoina erilaiset diagnoosit alkoivat elää omaa elämäänsä ja oireet tulkittiin väärin. Jokaisen sukupolven selittäessä oireet eri tavalla, alkoi pitkään kestänyt sykli, jossa naisia hoidettiin mitä omituisimmilla tavoilla.

Suurin osa lääkäreistä oli miehiä, jotka eivät ymmärtäneet hurjapäisten naisten oireita, vaan pitivät kuumista aalloista kärsineitä naisia mielipuolina. Naisten mielipiteitä ei juurikaan kuunneltu tässä väittelyssä ja oirehtivia lääkittiin täysin väärin.

Muinainen kreikkalainen lääketiede oli suhteellisen tietoinen ja lääkärit olivat taitavia. Aristoteleen anatomia antoi kuitenkin lähtökohtaisesti eväät päällekäyvälle vääränlaiselle hoidolle, joka tuli kuvioihin myöhemmin.

Seksuaalisesti aktiivinen nainen miesten pelkona

Menopaussi luokiteltiin virallisesti sairaudeksi 1700-luvun alussa, ja oireiden tulkinta moninkertaistui.

Vaihdevuodet antoivat naisille valmiuden harrastaa seksiä vapaammin, sillä siihen aikaan ehkäisy oli hyvin kehittymätöntä.

Kun nainen ei voinut enää tuottaa toimivia munasoluja, hän oli vapaampi harrastamaan irtosuhteita. Tämä herätti pahennusta ja oireet tulkittiin keski-iän kriisiksi tai mielenterveysongelmaksi.

Miehet pelkäsivät seksistä nauttivia naisia. Keski-ikäisiä seksuaalisesti aktiivisia naisia kutsuttiin negatiivissävytteisesti nymfomaaneiksi. Keski-ikäisiltä naisilta poistettiin klitoris ja kohtu lääkintätarkoituksissa.

1900-luvulla tulivat ihmeelliset ja mahtavat hormonaaliset hoidot, joilla naisten oireita lääkittiin. Tutkijat ovat huomanneet vuosien saatossa, että länsimaalaiset naiset kärsivät vaihdevuosien oireista kaikista pahiten kun taas afrikkalaiset ja aasialaiset naiset säästyvät pahimmilta oireilta. Ehkä liioitellut pelottelut saavat naisissa aikaan melkoiset tunnekuohut.

Lähde: http://www.guardian.co.uk/books/2009/mar/29/menopause-hot-flushes-louise-foxcroft

Studio55/Jonna Jauhiainen

Tuoreimmat aiheesta

Studio55