Suomen ympäristökeskuksen julkaisemasta leväkatsauksesta selviää, että järvissä levähavaintoja on tehty vähän, mutta merialueilla tilanne on tavanomainen.
Kolea ja epävakainen kesäsää on pitänyt sisävesillä sinilevän määrän ajankohtaan nähden keskimääräistä vähäisempänä. Suomen noin 200 000 järvestä seurannassa on vajaa 300 järveä. Sinilevää on ollut 26 havaintopaikalla, näistä vain kahdessa järvessä on ollut levää runsaasti. Sinilevän esiintymiseen järvissä vaikuttaa moni asia.
– Järvien mataluus, veden ravinnepitoisuus ja lämpöolot vaikuttavat siihen, että muodostuuko sinileväkukintoja. On hyvin tyypillistä, että meillä on suuria eroja lyhyen tai pienenkin alueen sisällä sinilevien esiintymisessä ja runsaudessa, sanoo leväasiantuntija Marko Järvinen Suomen Ympäristökeskuksesta.
Merellä havainnot vähäisiä
Vaikka järvissä sinilevää on ollut keskimääräistä vähemmän, on merialueiden tilanne ajankohtaan nähden normaali. Kukintojen suhteen tilanne on rauhallinen ja havaintoja on tehty muutamilla rannikkopaikoilta Rauman ja Maarianhaminan edustalta sekä Saaristomereltä. Havainnot ovat olleet vähäisiä. Suomen ympäristökeskuksesta kerrotaan, että sinileväkukintojen riski kasvaa heinäkuun loppuun mennessä.
– Merialueella pintavesi lämpenee hitaammin kuin järvissä ja tyypillisimmin merialueilla nähdään suurempia pitoisuuksia vasta heinäkuun loppupuolella, kertoo ympäristökeskuksen erikoistutkija Sirpa Lehtinen.
Suomen ympäristökeskuksen leväennusteen mukaan leväkukintojen mahdollisuus Suomen merialueilla voi olla tänä kesänä huomattava etenkin läntisellä Suomenlahdella, Saaristomeren eteläosissa ja Itämeren pääaltaan pohjoisosissa. Sinilevien pintalauttojen muodostumiselle vaaditaan kuitenkin lämmintä ja tyyntä säätä.
Suomen ympäristökeskus tiedottaa sinilevätilanteesta viikoittain syyskuun alkuun asti.