Ruotsin hovioikeuden on määrä tänään antaa päätös valituksesta, joka on tehty 62-vuotiaan iranilaismiehen elinkautisesta tuomiosta. Päätöksellä voi olla vaikutusta ruotsalaiseen EU-diplomaattiin, joka on ollut vangittuna Iranissa viime vuoden keväästä lähtien.
Iranilainen Hamid Noury, 62, tuomittiin viime vuonna elinkautiseen vankeuteen lukuisista murhista ja kansainvälistä oikeutta vastaan tehdyistä rikoksista. Rikokset tapahtuivat yli 30 vuotta sitten. Jutussa on lähes 50 asianomistajaa.
Lue myös: Iran syyttää vangitsemaansa ruotsalaista EU-diplomaattia "korruptiosta maan päällä" – voi johtaa kuolemantuomioon
Taustalla poliittisten vankien teloitukset
Noury toimi Iranissa sijaitsevan Gohardashtin vankilan varajohtajan apulaisena 1980-luvulla. Hän oli aikaisemmin toiminut tuomarina ja korkeassa virassa Iranin oikeusministeriössä.
Iranissa teloitettiin 80-luvun lopulla tuhansia poliittisia vankeja. Syytteet on nostettu vuoden 1988 heinäkuun lopun ja elokuun puolenvälin aikana tapahtuneista teloituksista ja kidutuksista.
Ruotsalaisviranomaiset saivat tiedot rikoksista useasta kymmenestä kantelijasta koostuvalta ryhmältä sekä entiseltä poliittiselta vangilta Iraj Mesdaghilta. Kerättyään tuhansia sivuja todisteita syytettyä iranilaismiestä vastaan Mesdaghi houkutteli hänet Ruotsiin lupaamalla hänelle luksusristeilyn.
Noury otettiin kiinni marraskuussa vuonna 2019 lentokentällä Tukholmassa.
Lue myös: Iranissa alkoi oikeudenkäynti vankeudessa pitkään virunutta ruotsalaisdiplomaattia vastaan
Vaihto ruotsalaiseen EU-diplomaattiin?
Ruotsin mediassa on spekuloitu laajalti, että Noury vaihdettaisiin ruotsalaiseen EU-diplomaattiin Johan Floderukseen.
Floderus matkusti keväällä 2022 Iraniin yhdessä ystäviensä kanssa. Perheen mukaan kyse oli lomamatkasta. Matkan aikana Floderus pidätettiin. Hän on ollut vangittuna iranilaisessa vankilassa yli 600 päivää.
Floderusta syytetään Iranissa muun muassa vakoilusta ja korruptiosta.
Kansainvälisen oikeuden professori Mark Klamberg tähdensi uutistoimisto AFP:lle, että olipa oikeuden päätös tiistaina mikä tahansa, siitä tullaan valittamaan korkeimpaan oikeuteen, joten mahdollinen päätös vankien vaihdosta voidaan tehdä vasta tämän jälkeen.
Klambergin mukaan mahdolliseen vaihtoon on kaksi tapaa.
– Hallitus voisi armahtaa Nouryn. En kuitenkaan usko, että niin käy, se olisi poliittisesti mahdotonta, professori uskoi.
Todennäköisempi tapa olisi se, että Iran ja Ruotsi sopisivat Nouryn kärsivän tuomionsa loppuun Iranissa, mikä todellisuudessa tarkoittaisi sitä, että hän pääsisi vapaaksi palattuaan Iraniin.
Klambergin mukaan vaihtoon suostuminen olisi kuitenkin ongelmallista, koska se rohkaisisi Irania jatkamaan "panttivankidiplomatiaa", jossa mielivaltaisesti vangittuja länsimaiden kansalaisia käytettäisiin poliittisina pelinappuloina.
Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström ei ole suostunut kommentoimaan mahdollista vaihtoa.