"Vaikuttavat haitallisesti ihmisen emotionaaliseen toimintaan" – samaistutko näihin uniongelmiin?

New York Post kertoo tutkimuksesta, jonka mukaan yhdenkin illan univaje tekee hallaa mielialalle.

Yhdysvaltalaisen American Psychological Association -psykologiayhdistyksen (APA) uudessa tutkimuksessa havaittiin, että jo tunti tai kaksi vähemmän yöunta laskee mielialaa ja tekee ihmisestä ahdistuneemman.

Analyysi julkaistiin joulukuussa yhdistyksen Psychological Bulletin -lehdessä

154 unitutkimuksen analyysi

Tutkijat tarkastelivat analyysissään 154 unitutkimusta, jotka tehtiin 28 maassa vuosina 1966–2022.

– Tutkimus on tähän mennessä kattavin synteesi kokeellisesta uni- ja tunnetutkimuksesta. Se tarjoaa vahvaa näyttöä siitä, että pitkät valveillaolojaksot, lyhentynyt unen kesto ja yölliset heräämiset vaikuttavat haitallisesti ihmisen emotionaaliseen toimintaan, kertoo tutkimuksen tekijä Cara Palmer APA:n lehdistötiedotteessa.

Vähemmän unta, ankeampi mieliala

Jokaisessa Palmerin ja hänen tutkimusryhmänsä analysoimassa tutkimuksessa osallistujien uni häiriintyi tai he saivat levätä tavallista vähemmän aikaa.

Kaiken kaikkiaan osallistujia oli 5 717. Heidän ikähaarukkansa oli 7–79 vuotta ja kaikkien kerrottiin olevan perusterveitä.

Osallistujia pyydettiin myös ilmoittamaan itse mielialastaan tai mittaamaan masennus- ja ahdistusoireitaan.

Lähes kaikissa analysoiduissa tutkimuksissa todettiin, että menetys unen määrässä vähensi osallistujien positiivisia tunteita, kuten iloa, onnellisuutta ja tyytyväisyyttä, ja lisäsi ahdistusoireita, kuten sykkeen kohoamista ja huolestuneisuuden määrää.

– Tämä tapahtui jopa pienen univajeiden jälkeen, kuten silloin, jos oli valvottu tunti tai pari tavallista myöhempään tai jos uni oli jäänyt vajaaksi parillakin tunnilla, Palmer totesi.

Monissa tutkimuksissa tarkasteltiin vain yhden yön univajetta. Toisissa tutkimuksissa osallistujat nukkuivat vähemmän useana yönä.

Tutkijoiden mukaan nämä viittaavat siihen, että "äärimmäisemmät" univajejaksot, joilla tässä yhteydessä tarkoitettiin 2–3 päivän univajetta, lisäsivät huomattavasti negatiivisia vaikutuksia.

Vaikka osallistujien ikähaarukka oli laaja, tutkijoiden mukaan yksi rajoite oli se, että tutkittavien keski-ikä oli 23 vuotta eli valtaosa heistä oli nuoria aikuisia. Tiedotteessa todetaan, että tulevaisuudessa asiaa pitäisi tutkia enemmän eri-ikäisillä ihmisillä. 

Katso myös: 4-7-8-tekniikka auttaa nukahtamaan nopeammin

Etkö saa nukahdettua? Uni tulee jopa minuutissa tällä tekniikalla 1:05
Kokeile unikikkaa jo tänä iltana!

Lue myös:

    Uusimmat