Suomessa kehitysvammaiset pääsevät parhaiten palkkatyöhön työharjoittelun ja tuetun työn avulla. Asia käy ilmi Työterveyslaitoksen, Kehitysvammaliiton ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kansainvälisestä tutkimuksesta.
Tuetussa työssä työvalmentaja auttaa hakijaa työpaikan etsimisessä ja työnantajaa työolojen mukauttamisessa. Sen sijaan työ- ja toimintakeskukset eivät edistä kehitysvammaisten työllistymistä.
Kehitysvammaliitosta kritisoidaankin sitä, että viralliset tahot, kuten koulu ja palveluntuottajat, ohjaavat kehitysvammaisia edelleen työkeskuksiin. Keskuksissa työtoiminta voi olla esimerkiksi tekstiili- ja puutyötä tai pakkausta.
Suomen työikäisistä kehitysvammaisista ihmisistä vain kolme prosenttia on palkkatyössä. Iso-Britanniassa vastaava luku on 5-11 prosenttia ja Yhdysvalloissa noin 10 prosenttia.
– Mitä varhemmin kontakti työelämään syntyy, sitä paremmat mahdollisuudet kehitysvammaisella henkilöllä on työllistyä avoimille työmarkkinoille. Sopiva vaihe tutustua työelämään olisi 14-16-vuotiaana, sanoo Työterveyslaitoksen dosentti Nina Nevala tiedotteessa.