Vainaja voi vahingossa jäädä kummittelemaan vaikka Tinderiin – kuolleen omaisen sometilien poistamisessa oikea järjestys on tärkeä

shutterstock_1185179206
Vainajan sometilien poistaminen voi olla vaivalloinen prosessi. Kuvituskuva.Shutterstock
Julkaistu 20.04.2019 12:59

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Läheisen kuollessa omaisten tulee muiden juoksevien asioiden ja surutyön ohella miettiä vainajan digitaalisen jäämistön kohtaloa.

Vaikka omainen kuolee, hänen sometilinsä jäävät elämään. Jos kyberavaruudessa kummittelevat tilit haluaa poistaa tai tallentaa niistä rakkaita muistoja, on vainajan omaisten ryhdyttävä toimiin.

Ensimmäiseksi tulee selvittää, mitä kaikkia sosiaalisen median palveluita vainaja on eläessään käyttänyt. Tietotekniikka-asiantuntija Petteri Järvinen kertoo, että aktiivisimmat tilit löytää helposti googlaamalla henkilön ja palvelun nimen. Monesti myös kaverit osaavat kertoa, missä palveluissa vainaja on vaikuttanut.

Kun vainajan käyttämät palvelut on kartoitettu, alkaa hävittämisurakka. Sitä ei kannata aloittaa Facebookista tai Twitteristä, sillä näiden tilien tunnuksia voidaan käyttää kirjautumisessa muihin palveluihin. Jos esimerkiksi Facebook-tilin poistaa ennen Tinderiä, on mahdollista, että vainaja jää kummittelemaan seuranhakupalveluun siihen asti, kunnes palveluntarjoaja menee konkurssiin.

Myöskään vainajan puhelinta ei kannata poistaa käytöstä tai liittymää sulkea. Joissain palveluissa kun käytetään puhelinnumeroa käyttäjätilin varmistamiseen. Lisäksi vainajan käyttämä sähköposti kannattaa jättää viimeisempien poistettavien tilien joukkoon.

Ulkomaisten palveluiden poistaminen voi osoittautua vaivalloiseksi

shutterstock_1066441769Facebook-tilin poistaminen kannattaa jättää viimeisimpien joukkoon. Kuvituskuva.Shutterstock

Mikäli vainaja ei ole jättänyt jälkeensä digitaalista testamenttia tai nimennyt perintöyhteyshenkilöä, ei omaisilla ole salasanoja tileille tai ohjeita digitaalisen jäämistön kohtalon ratkaisemiselle. Tällöin omaisten on poistettava tilit yksi kerrallaan.

– Sitten pitää lähetellä dokumentteja Amerikkaan. Voi olla, että vastausta joutuu odottamaan tai sitä ei tule ollenkaan tai pyydetään lisäselvitystä tai todisteita. Kyllä se työstä käy, Järvinen sanoo.

Suomalaisessa omistuksessa olevien tilien, kuten Veikkaus-tilin, lopettamisesta ei omaisten tarvitse huolehtia, sillä tällöin tieto tulee palvelun tarjoajalle väestörekisteristä automaattisesti.

Ulkomaisissa palveluissa olevien sosiaalisen median tilien sulkemista varten omaisten on lähetettävä palvelun tarjoajille vähintään tilin omistajan kuolintodistus. Järvinen kertoo, että toisinaan vaaditaan myös perukirja. Paljon riippuu palveluntarjoajasta.

Näin etenet kunkin palvelun kanssa

Mikäli vainajalla on ollut eläessään LinkedIn-tili, sen voi tehdä tällä lomakkeella. Lomakkeen täyttämistä varten tulee tiedossa olla käyttäjän nimi, viimeisin työpaikka, LinkedIn-profiilin osoite ja kuolinpäivä. Lisäksi lomakkeessa kysytään ilmoittajan suhdetta vainajaan. Myös kuolinilmoitusta saatetaan vaatia.

Instagram-tilin voi poistaa tämän linkin takaa. Instagram vaatii tilin poistamista varten todistusta kuolemasta, esimerkiksi linkkiä kuolinilmoitukseen tai uutisartikkeliin.

Nuorten suosiman Snapchat-tilin sulkemiseen vaaditaan käyttäjätunnus ja salasana, joilla tilille pääsee kirjautumaan ja tilin sulkemaan.

Twitterissä tilin voi sulkea vain lähiomainen, joka pystyy todistamaan suhteensa vainajaan esimerkiksi henkilöllisyystodistuksella. Lisäksi palvelu vaatii nähdä kuolintodistuksen. Twitteriin voi ottaa yhteyttä tämän linkin takaa.

Google-tilien – Gmailin, Youtuben ja Google Driven – poistamiseksi Googlelle täytyy lähettää ilmoittajan henkilöllisyystodistus ja vainajan kuolintodistus. Se onnistuu tästä lomakkeesta.

Myös Facebook-vaatii nähdä tilinomistajan kuolintodistuksen. Vainajan Facebook-tilin poistaminen onnistuu tämän linkin kautta. Facebookissa vainajan tilin voi muuttaa myös muistotiliksi, jossa muut käyttäjät voivat muistella edesmennyttä toveriaan. Muistoprofiili ei kuitenkaan muistuta esimerkiksi vainajan syntymäpäivästä. Vainajan ystävä voi luoda muistotilin tämän lomakkeen kautta.

Hakukoneen avustuksella on helppo selvittää paitsi vainajan käyttämät sosiaaliset mediat, myös niiden poistaminen kuoleman jälkeen. Se onnistuu syöttämällä Googlen hakukenttään palvelun nimen ja ”deceased person".

Tuoreimmat aiheesta

Sosiaalinen media