Valamiehistö arvioi Trumpin oikeudenkäynnin syytteitä

Valamiehistön on oltava päätöksestään yksimielinen. Jos näin ei käy, tuomari määrää oikeudenkäynnin rauenneeksi.

Yhdysvalloissa valamiehistö aloitti entisen presidentin Donald Trumpin rikosoikeudenkäynnin syytteiden arvioinnin keskiviikkona lähes viiden tunnin avausneuvotteluilla. Tuomari lähetti 12-henkisen valamiehistön yöksi kotiin, ja syytteiden arviointityö jatkuu jälleen torstaina.

Oikeudenkäynnissä on kyse pornonäyttelijä Stormy Danielsille vuoden 2016 presidentinvaalien alla maksetuista niin sanotuista hyssyttelyrahoista. Niiden tarkoituksena oli saada Daniels pysymään vaiti väitetystä seksisuhteestaan Trumpin kanssa.

Trumpia syytetään liikeasiakirjojen väärentämisestä hyssyttelyrahojen maksun yhteydessä. Trump kiistää syytteet.

Tiistaina sekä syyttäjä että puolustus pitivät loppupuheenvuoronsa useita viikkoja kestäneessä oikeudenkäynnissä. Loppupuheenvuorojen jälkeen tuomari Juan Merchan ohjeisti valamiehiä muun muassa sanomalla, että näiden on sivuutettava niin myönteiset kuin kielteisetkin mielipiteensä Trumpista arviointia tehdessään.

Valamiehistön on oltava päätöksestään yksimielinen. Jos näin ei käy, tuomari määrää oikeudenkäynnin rauenneeksi. Arvioinnin kestolle ei ole aikarajaa.

Useita oikeusjuttuja

Jos Trump todetaan syylliseksi, hän voisi saada jopa vankilatuomion. Asiantuntijoiden mukaan todennäköisin seuraus olisi sakkorangaistus.

Trumpin mahdollisella tuomiolla ei ole vaikutusta siihen, voiko hän olla ehdolla marraskuun presidentinvaaleissa. Trump tavoittelee republikaanien presidenttiehdokkuutta.

Trumpia vastaan on lisäksi nostettu oikeusjutut Washingtonissa ja Georgiassa yrityksistä muuttaa vuoden 2020 presidentinvaalien tulos. Floridassa ex-presidenttiä puolestaan syytetään salaisten asiakirjojen viemisestä pois Valkoisesta talosta sen jälkeen kun hänen presidenttikautensa oli päättynyt. 

Yhdenkään näistä oikeudenkäynneistä ei uskota alkavan ennen marraskuun vaaleja.

Ex on Next: Miten Trumpin ja Bidenin Israel-politiikka heilauttaa äänestäjiä? 16:42
Miten Trumpin ja Bidenin Israel-politiikka heilauttaa äänestäjiä?

Lue myös:

    Uusimmat