Helsingin käräjäoikeudessa alkaa huomenna valelääkärioikeudenkäynnin pääkäsittely. Syyttäjä ja Esa Laihon puolustus vääntävät oikeudessa muun muassa siitä, voiko lääkärin ammatin oppia käymättä läpi tutkintoon vaadittavaa virallista koulutusta.
Tammi-helmikuussa oikeudessa käsitellään Laihon epäiltyjä väärennyksiä ja petoksia sekä epäiltyä liikalaskutusta. Syyttäjän mukaan Laiho hankki Venäjältä jäljennökseksi nimitetyn väärän lääkärin diplomin ja todistuksen, minkä avulla hän sai oikeusturvakeskukselta vuonna 2003 oikeuden harjoittaa lääkärin ammattia Suomessa toisen johdon ja valvonnan alaisena.
Syyttäjän mukaan Laiho toimi valelääkärinä noin kymmenen vuoden ajan. Haastehakemuksista ilmenee, että Laiholle maksettiin tuona aikana lääkärinä toimimisesta noin miljoona euroa.
Syytteen mukaan maksajat eivät saaneet sopimuksen mukaista lääkäripalvelua. Maksajina olivat muun muassa Lahti, Kouvola, Helsinki, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus sekä terveysalan yritys Attendo.
Törkeiden petosten ohella Laihoa syytetään muun muassa törkeästä väärennyksestä ja luvattomasta terveydenhuollon ammattitoimen harjoittamisesta.
Laiho myöntää, ettei hänellä ole lääketieteellistä tutkintoa Venäjältä ja tutkintotodistus on ollut väärä. Hän kuitenkin kieltää tiukasti väärentäneensä itse mitään ja kiistää syytteet.
Maksimirangaistus petososuudesta 7 vuotta
Syyttäjä Anja Riitta Rinkinen ei ole toistaiseksi halunnut ottaa kantaa siihen, millaista rangaistusta hän Laiholle vaatii.
-Tämän osuuden (petospuoli) osaltahan seitsemän vuotta on maksimi, Rinkinen kommentoi valmisteluistunnon yhteydessä.
Alkukeväästä käsiteltyjen väärennysten, petosten ja liikalaskutusten lisäksi Laihoa syytetään muun muassa kahden potilaansa taposta ja neljän pahoinpitelystä. Väitetyt uhrit olivat ikäihmisiä, joita Laiho hoiti Lahdessa tai Helsingissä vuosina 2004-2011.
Myös nämä syytteet Laiho on kiistänyt.