Englannissa jalkapallon Valioliiga-kauden yllä on suuria kysymysmerkkejä maailmalla leviävän koronaviruksen takia. Kautta yritetään jatkaa, sillä osallistuvien tahojen niskojen päällä on valtavia taloudellisia paineita. Tulenarka tilanne on johtanut siihen, että jopa sarjan sisältä on esitetty villejä ideoita.
Valioliiga ja sen 20 seuraa käyvät tänään perjantaina kriisineuvottelun, jossa pohditaan vaihtoehtoja kauden jatkolle.
Suurin osa liigan seuroista haluaa jatkaa kautta. Syy on selvä: kauden peruminen tietäisi karmivia taloudellisia seurauksia.
Tapetilla ovat muun muassa sarjan 762 miljoonan punnan eli 869,6 miljoonan euron tv-tulot, jotka liiga uhkaa menettää, mikäli kautta ei pystytä pelaamaan loppuun. Valioliigan johto on seurannut kauhun sekaisin tuntein muun muassa Ranskassa tehtyä ratkaisua, jossa BeIn Sports ja Canal Plus päättivät lykätä tv-maksuja, kunnes sarja jatkuu.
Pelko on vienyt sarjan jäsenet epätoivon partaalle. The Athleticin lähteiden mukaan yksi seura ehdotti ratkaisua, jossa kauden loppuvaihe pelattaisiin Kiinassa.
Eli siellä, mistä koko koronaviruspandemia lähti liikkeelle.
Idea pohjaa siihen, että Kiinassa pandemia on saatu kuriin ja virus on jaksottaen katsottuna huomattavasti pidemmällä kuin mitä se on esimerkiksi Euroopassa.
Ehdotelmaa ei otettu lämmöllä vastaan.
– Maa, jota ehdotetaan edelleen, on Kiina. Siinä ei ole mitään järkeä. Se on hullu idea, mikä pitäisi hylätä suorilta käsin. Jos ottaisimme Valioliigan ja veisimme sen johonkin toiseen maahan, meidäthän teurastettaisiin! Yksi Valioliiga-johtaja varoitteli.
– Tuollainen idea on vain ajanhukkausta. On selvää, että me kaikki haluamme elämän jatkuvan, samoin liigan. Valitettavasti vain Jumala ja pandemia pystyvät tekemään päätöksiä. Eikä tämä näytä nyt kovin hyvältä, toinen Valioliiga-johtaja jatkoi.
Sarjan loppukauden läpiviennistä on esitetty erinäköisiä ideoita – muun muassa MM-kisoista tuttua mallia, jossa lopult pelit pelattaisiin pudotuspelisysteemillä. Sarjan pelit on haluttu myös viedä syrjäiseen paikkaan, jossa pelit pelattaisiin tyhjille katsomoille, tv-kameroiden välittäessä ottelut sadoille miljoonille katsojille.
Englannissa ideaa jarruttavat muun muassa paikallisten viranomaisten määräykset, jotka kieltävät kaikki julkiset kokoontumiset.