Väliportaita vähentämällä tuottaja saisi enemmän – entäs kuluttaja?

Luomu- ja lähiruokaan erikoistunut Anton & Anton-myymälä Museokadulla Helsingissä.
Luomu- ja lähiruokaan erikoistunut Anton & Anton-myymälä Museokadulla Helsingissä.
Julkaistu 14.11.2012 08:33(Päivitetty 19.06.2013 09:32)

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila uskoo, että jos ruokaketjussa väliportaita vähennettäisiin, tuottaja eli viljelijä saisi oikeudenmukaisemman korvauksen.

– Oikeudenmukaiset ruokamarkkinat ovat sellaiset, että viljelijäkin saisi sen hinnan, millä elää ja jolla pystyy kehittämään tuotantoaan jatkossa, Marttila vaatii MTV3:n Huomenta Suomessa.

Marttilan mielestä Suomessa ruokaketju ei tänä päivänä toimi oikeudenmukaisesti. Kauppa haukkaa yhä suuremman osan tuotteiden hinnoista ja tuottaja saa yhä vähemmän.

Esimerkiksi naudan paistin keskimääräinen kuluttajahinta on noin 15 euroa kilolta. Tuottaja saa siitä viidesosan eli 3 euroa kilolta.

Marttila kannattaakin lähiruokaa ja suoramyyntiä, jotta välikäsien osuutta tuottajien ja kuluttajien väliltä saataisiin karsittua. Välikäsiä ovat muun muassa kauppa, ruokateollisuus ja kuljetukset. Mutta lähiruokahan on kallista, milloin kuluttaja oikein hyötyy edullisesta ruuasta?

– Hinnat ovat korkeita, mutta ne ovat lähellä sitä, mitä se tuottaminen oikeasti maksaa, vastaa Marttila.

Hänen mielestään väliportaita vähentämällä hinnat kuitenkin saataisiin myös kuluttajan näkökulmasta aisoihin.

(MTV3)

Uskomatonta: Näin vähän joulukinkustasi jää käteen tuottajalle

Kysyntä ylitti jo tuotannon – uhkaako jouluna kinkkupula?

Tuoreimmat aiheesta

Huomenta Suomi