Urheilijat valittavat helteestä Pariisissa – Paavo Nurmi ylsi hirmutemppuun paljon karummissa oloissa

Pariisin kesäolympialaisissa yhdeksi puheenaiheeksi on noussut keliolosuhteet sekä ilmastoinnin puuttuminen. Kuitenkin sata vuotta sitten nähtiin uskomaton suoritus, kun Paavo Nurmi nappasi olympiakultaa kauheissa sääoloissa.

Vuoden 1924 kesä Pariisissa oli poikkeuksellisen kuuma ja useiden lähteiden mukaan lämpötila nousi jopa yli 40 asteeseen. Hurja helle teki olympiarupeaman vaikeaksi monelle kilpailijalle. Suomen olympiasankaria Paavo Nurmea keli ei kuitenkaan pysäyttänyt, vaan hän voitti kisoissa viisi olympiakultaa.

Nurmi voitti jopa yhden päivän aikana kaksi kultaa, kun hän oli ykkönen 1500 ja 5000 metrillä. Toinen poikkeuksellinen tarina liittyy maastojuoksun henkilökohtaiseen kilpailuun. 

Nurmi oli kisassa ykkönen peräti reilun minuutin erolla hopeaa voittaneesen Ville Ritolaan. Kilpailun reilun kymmenen kilometrin rata oli erityisen vaikea. 

Urheilijat joutuivat juoksemaan polvenkorkuisessa heinikossa ja viereisestä voimalaitoksesta levinneet savut aiheuttivat, että vain 15 juoksijaa pääsi maaliin asti. 38 oli lähtenyt matkaan. Kyseisenä päivän lämpötila kohosi yli 40 asteeseen. 

Nyt sata vuotta myöhemmin kisoissa lämpötila pyörii 30 asteen tuntumassa. Urheilijat ovat valittaneet sitä, ettei busseissa tai olympiakylän majoituksissa ole ilmastointia. Tähän kuitenkin Suomen joukkue teki oman ratkaisunsa ja asennutti ilmastoinnin majoituksiinsa. Hintalappu oli tässä kohtaa 10 000 euron luokkaa.

Pariisin kesäolympialaisten avajaiset järjestetään perjantaina.

Lue myös:

    Uusimmat