Valko-Venäjällä on alkanut ennennäkemätön vastarinta – mitä Euroopan viimeiseksi diktatuuriksi tituleeratussa maassa on tapahtunut viikon takaisten vaalien jälkeen? Tämä sinun tulee tietää

Hallituksen vastaiset mielenosoitukset ovat jatkuneet Valko-Venäjällä jo yli viikon ajan. Syy poikkeuksellisen laajoihin mielenosoituksiin on viikko sitten sunnuntaina järjestetyt, vilpilliset presidentinvaalit.

Väkimassat ovat osoittaneet mieltään Valko-Venäjällä presidentinvaaleista lähtien. Tyytymättömyyttä hallitusta kohtaan oli havaittavissa kuitenkin jo ennen vaaleja.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Kristiina Silvanin mukaan ihmisten tyytymättömyyttä selittävät useat syyt.

Tunteita pintaan ovat nostaneet viime päivinä vilpilliset vaalit, maan koronavirustilanne ja mielenosoittajiin kohdistuva väkivalta.

– Pitkällä välillä on huomattava, että Valko-Venäjän talous ei ole kasvanut huomattavasti viimeisen 10 vuoden aikana. Modernisoitava yhteiskunta on myös yhä kauempana istuvasta presidentistä.

Suurin tähänastinen mielenosoitus järjestettiin eilen, kun maan pääkaupunkiin Minskiin kokoontui varovaisten arvioiden mukaan ainakin 100 000 ihmistä.

Brittilehti Guardianin mukaan kyseessä oli Valko-Venäjän itsenäisyyden ajan suurin mielenosoitus.

26 vuotta vallassa

9. elokuuta järjestettyjen presidentinvaalien tulos ei tullut yllätyksenä valkovenäläisille. 80 prosenttia vaalien äänistä vei istuva presidentti Aleksandr Lukašenka, joka on hallinnut maata jo 26 vuotta.

Lukašenka valittiin ensimmäisen kerran maan presidentiksi vuonna 1994.

Opposition ehdokas Svetlana Tihanovskajan äänisaalis jäi keskusvaalilautakunnan mukaan vain noin kymmenen prosentin tienoille.

Tihanovskaja asettui ehdolle vaaleissa, kun hänen presidentiksi pyrkinyt aviomiehensä Sergei Tihanovski vangittiin.

Sergei Tihanovskin tavoin myös muita opposition edustajia estettiin asettumasta ehdolle kesän vaaleissa muun muassa vangitsemalla heitä rikoksesta epäiltynä.

Viime viikolla uutisoitiin, että presidenttiehdokas Svetlana Tsihanouskaja pakeni pois Valko-Venäjältä Liettuaan. Tsihanouskaja on kannustanut videon välityksellä kannattajiaan osoittamaan mieltään rauhanomaisesti kotimaassaan Valko-Venäjällä.

Venäjällä suuri vaikutus

Valko-Venäjän kadut ovat täyttyneet kymmenistä tuhansista mielenosoittajista kuluneen viikon aikana.

Minskin keskustassa eilen järjestetyn rauhanomaisen marssin arveltiin jo etukäteen olevan maan historian suurin mielenosoitus.

Mielenosoitusten myötä on selvää, ettei kansa tue maan nykyhallintoa enää entisellä tavalla. Lukašenkan voidaan odottaa kuitenkin pitävän vallasta kiinni viimeiseen asti.

Silvanin mukaan tulevaisuuteen vaikuttaa olennaisesti muun muassa se, kuinka Venäjä tulee reagoimaan maan muuttiviin tilanteisiin.

– Venäjällä on paljon mahdollisuuksia painostaa Valko-Venäjää, koska maat ovat taloudellisesti, poliittisesti ja yhteiskunnallisesti kytköksissä.

Tuhansia pidätyksiä

Poliisi on yrittänyt tukahduttaa tuhansien ihmisten mielenilmauksia rajuin voimakeinoin. Poliisin käytössä on ollut kyynelkaasu ja kumiluodit, joita poliisi on ampunut mielenosoittajia kohti.

Mielenosoitukset ovat johtaneet tuhansien ihmisten pidätyksiin. Lisäksi satojen pidätettyjen olinpaikka ei tiedetä.

Valko-Venäjän sisäministeriön mukaan mielenosoitusten ensimmäisten neljän päivän aikana pidätettiin 6 700 ihmistä. Ainakin kaksi mielenosoittajaa on kuollut.

Mielenosoittajien käsissä ovat heiluneet viime päivinä punavalkoraidalliset lipput, joissa on vilahtanut joskus myös ratsun selässä olevaa ritaria esittävä vaakuna. Lippu on toiminut Valko-Venäjän virallisena lippuna vain hetkellisesti, mutta se on noussut mielenosoituksissa opposition symboliksi.

Tiedot kaipaavat vahvistusta

Silvanin mukaan maan tilanteesta uutisoidaan nyt nopealla tahdilla. Uusimpien käänteiden joukkoon lukeutuu esimerkiksi Venäjän mediatietojen varaan rakentunut uutinen siitä, Venäjältä olisi matkalla kymmenien kuorma-autojen letkoja kohti Valko-Venäjää.

Silvanin mukaan alustavan arvion perusteella huhutaan, että kuorma-autojen sisällä saattaisi olla Venäjän mellakkapoliiseja.

Maan tilanne voi Venäjän mellakkapoliisien myötä eskaloitua jälleen väkivaltaiseksi. Silvan kuitenkin muistuttaa, ettei johtopäätöksiä voida tehdä, ennen kuin tiedot asiasta varmistuvat.

– On todella tärkeää, että kaikki tiedot vahvistetaan. Valko-Venäjällä liikkuu todella paljon vahvistamatonta tietoa.

Maassa vallitsee nyt toiveikas tunnelma. Optimistisimpien arvioiden mukaan jos istuva presidentti Lukašenka kaatuu, maan voidaan odottaa demokratisoituvan. Edessä voi häämöttää myös uudet, vapaat vaalit.

Pessimistisimpien arvioiden mukaan autoritäärinen järjestelmä tuskin häviää yhdessä yössä.

– On siis myös mahdollista, että maa joutuisi pitkittyneeseen kaaostilaan, Silvan kommentoi.

Lue myös:

    Uusimmat