Valko-Venäjän viranomaiset kiistävät tiedot lennolta kiinniotetun oppositioaktivistin kriittisestä tilasta: Näytettiin piestyn oloisena televisiossa

63225957
AFP / Lehtikuva
Julkaistu 24.05.2021 21:46

MTV UUTISET - STT - AFP

Valko-Venäjä kiistää pakottaneensa koneen laskeutumaan ja vetosi Hamasin lähettämään pommiuhkaukseen. Lausuntojen aika on ohi, toteaa kovia vastatoimia länneltä odottava oppositiojohtaja Tsihanouskaja.

Valtion tukema lentokonekaappaus tai merirosvousta ilmaliikenteessä. Ryanairin lennon pakottaminen Minskiin Valko-Venäjän ilmatilassa oli niin poikkeuksellinen tapahtuma, ettei sen kuvaamiseen ole tahtonut löytyä sopivia sanoja.

Päivä tapahtuneen jälkeen ilmassa on ollut paljon kysymyksiä. Varmaa on se, että lennolla Kreikasta Liettuaan ollut oppositioaktivisti ja toimittaja Raman Pratasevitsh ja hänen venäläinen tyttöystävänsä Sofia Sapega olivat jääneet matkan varrelle.

Valko-Venäjän sisäministeriö kertoo nyt, että Pratasevitsh on pidätyskeskuksessa Minskissä. Se kiistää Pratasevitshin äidin aiemmin saamat tiedot, joiden mukaan hänen poikansa olisi sairaalassa kriittisessä tilassa sydänongelmien vuoksi.

Valko-Venäjä julkaisi tv-kanavillaan myös videon, jossa piestyn oloinen Pratasevitsh muun muassa tunnustaa syyllisyytensä luvattomien mielenosoitusten organisointiin ja kiistää, että hänellä olisi terveysongelmia. Videollakin näkyvistä ruhjeistaan huolimatta hän sanoo Valko-Venäjän viranomaisten kohdelleen häntä hyvin.

Pratasevitshin naisystävä viestitti aiemmin tänään äidilleen olevansa pidätyskeskuksessa Minskissä.

Koneen lopullisessa määränpäässä Vilnassa Liettuan poliisi tutki konetta ja kuulusteli matkustajia sekä miehistön jäseniä. Syyttäjän mukaan lennolla oli ollut Ateenasta lähdettäessä 126 matkustajaa, mutta perille saapui vain 121. Pratasevitshin ja tämän naisystävän lisäksi koneesta poistui siis Minskissä myös kolme muuta ihmistä.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Flightradar-animaatio paljastaa Air Balticin rajut toimet – näin matkustajakoneet kiertävät Valko-Venäjän ilmatilan

Ilmavoimien komentaja: Kapteeni valitsi Minskin

Ryanairin toimitusjohtaja Michael O'Leary sanoi Irlannin radion haastattelussa, että yhtiön käsityksen mukaan koneesta poistuneet olivat Valko-Venäjän tiedustelupalvelun KGB:n agentteja, jotka olivat osallistuneet välikohtauksen järjestämiseen. Toisten tietojen mukaan kolmikko oli Venäjän kansalaisia.

Valko-Venäjä on kiistänyt syytöksen koneen kaappaamisesta ja vakuuttaa toimineensa kansainvälisten määräysten mukaisesti. Viranomaisten mukaan Ryanairin koneen miehistö teki päätöksen laskeutua Minskiin eikä sitä painostettu.

Valko-Venäjän valtiollisten medioiden mukaan maata johtava Aljaksandr Lukashenka oli itse määrännyt Mig-29-hävittäjän saattamaan matkustajakonetta. Ilmavoimien komentajan mukaan Ryanairin kapteeni olisi voinut lentää myös muualle, mutta valitsi Minskin.

Liikenneministeriön edustaja luki myöhemmin lehdistötilaisuudessa viestin, jonka mukaan palestiinalaisjärjestö Hamas olisi uhannut lentoa pommilla. Hamas kiistää lähettäneensä mitään pommiuhkausta.

Länsimaiden tuomitessa tapahtuneen Valko-Venäjän tueksi on jäänyt perinteinen liittolainen Venäjä. Ulkoministeri Sergei Lavrovin mukaan Valko-Venäjä on toiminut tilanteesta järkevästi ja kohtuullisesti. Ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova puolestaan kauhisteli tapahtunutta kauhistelevien länsimaiden kaksinaismoralismia.

Lue myös: Oppositioaktivistin naisystävä kertoo olevansa pidätyskeskuksessa Minskissä: Äiti ei tiedä mistä tytärtä syytetään

Tshinanouskaja samalla lennolla viikko sitten

Valko-Venäjän ja Venäjän selvityksiä tapahtuneesta ei pidetä lännessä uskottavina. MTV:n haastatteleman presidentti Sauli Niinistön mukaan tuntui siltä, että päämääränä oli ollut Pratasevitshin pidättäminen. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) oli STT:n haastattelussa samalla kannalla.

Liettuassa maanpaossa oleva oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja vaatii videoviestissään ulkomaailmaa eristämään Valko-Venäjän poliittisesti ja taloudellisesti.

–  Lausuntojen aika on ohi, hän sanoo.

Tsihanouskaja kertoo olleensa itse samalla lennolla Ateenasta Vilnaan viikkoa aikaisemmin. Hän palasi vierailulta Kreikkaan, jota opposition Nexta-uutiskanavan perustaja ja aiempi päätoimittaja Pratasevitsh oli seuraamassa valokuvaajana.

EU:n ja Naton vastatoimia odotettaessa muun muassa Liettua, Ruotsi ja Britannia ovat ohjeistaneet lentoyhtiöitään välttämään Valko-Venäjän ilmatilaa.

Tuoreimmat aiheesta

Valko-Venäjä